holoyukh

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» Аліна Голоюх з 11 до 14 липня 2023 року взяла участь у спільних навчаннях з питань організації та реалізації заходів у сфері цивільного захисту в умовах воєнного стану щодо реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з радіаційними загрозами.

Навчання відбулися у Черкаському, Золотоніському, Звенигородському, Уманському районах та у місті Черкаси за участю представників Черкаської ОВА, ДСНС, органів державної та місцевої влади, служб, установ та організацій, які будуть залучені до проведення заходів у випадку надзвичайної ситуації.

Чотирьохденні заходи проходили у 2 етапи – теоретичний та практичний.

Під час теоретичної частини, Аліна Голоюх доповіла про результати моніторингу радіаційної ситуації, організацію радіологічних досліджень об’єктів середовища життєдіяльності (питної води, харчових продуктів тощо), а також про готовність Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб до здійснення необхідних заходів у разі виникнення надзвичайної ситуації. Окрему увагу приділено алгоритму дій населення у разі радіаційної аварії та рекомендаціям щодо мінімізації ризиків радіаційного ураження.

holoyukh navch

У другій частині – практичній рятувальники разом із службами взаємодії відпрацювали порядок використання засобів індивідуального захисту, здійснення дозиметричного контролю, проведення деконтамінації населення і техніки за допомогою пожежних автоцистерн та ручних оприскувачів.