14 липня 2023
Харчування впливає на весь організм – зокрема й на роботу серцево-судинної системи. Так, однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту вважається саме незбалансований раціон.
Що робити, аби зберегти серце здоровим? Маємо кілька порад:
– більше фруктів, овочів та ягід, адже вони є важливим джерелом вітамінів та мінералів. ВООЗ рекомендує вживати щонайменше 400 г (або 5 порцій) овочів, фруктів та ягід на день, тож варто додавати їх до кожного приймання їжі;
– більше клітковини – вона допомагає знизити рівень холестерину в крові. Обирати цільнозернові продукти та не забувати про бобові та горіхи;
– менше солі. Надмірне споживання натрію сприяє підвищенню кров'яного тиску. ВООЗ наголошує: доросла людина має з’їдати не більше 5 г солі в день (1 чайна ложка без верху). І не забувайте про “приховану” сіль в оброблених харчових продуктах;
– менше цукру. Рекомендована денна доза – до 25‒50 г (4-8 ч. л.) на добу. Обмежувати споживання продуктів з доданим цукром, а солодощі краще заміняти фруктами та ягодами;
– що там з жирами? Надавати перевагу рослинним оліям, горіхам, авокадо, рибі. Натомість уникати трансжирів – зазвичай вони містяться у промисловій випічці та смажених стравах.
Смакуйте сезонні овочі, фрукти й ягоди та отримуйте максимум користі для організму!
Стань на варті свого серця – обирай здорову їжу!
За інформацією ЦГЗ.