kyshkovi 

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з 30 червня по 6 липня (27-й тиждень 2023 року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ», в області зареєстровано 58 випадків захворювань на ГКІ.

Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 5,01, що на 20,8% вищий, ніж за аналогічний період минулого року (48 випадків та 4,04 відповідно).

На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіли: у Черкаському районі – 37 осіб (інт. пок. 6,38 на 100 тис. населення), Уманському – 16 осіб (6,47 на 100 тис. нас.), Звенигородському – 4 особи (2,06 на 100 тис. нас.), Золотоніському – 1 особа (0,74 на 100 тис. нас.).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали 55,2%, гастроентероколіти встановленої етіології – 32,8%, сальмонельоз – 10,3%, шигельоз 1,7%.

Серед гастроентероколітів встановленої етіології у 5,3% етіологічним чинником були ротавіруси.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на території  Черкаської, Христинівської  та Жашківської територіальних громад, випадки ротавірусної інфекції – Камянської територіальної громади, а випадок шигельозу – Чигиринської територіальній громаді.

Впродовж 27-го тижня 2023 року в області не зареєстровано спалахів та групових захворювань ГКІ, а також не виявлено жодного випадку вірусного гепатиту А.

В осередках інфекції проведені усі необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.        

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, рекомендуємо:

- дотримуватись  елементарних правил особистої гігієни та слідкувати, щоб це робили  діти;

- вживати безпечну питну воду та їжу, дотримуватися технології приготування страв та умов їх зберігання;

- ретельно мити свіжі овочі, ягоди та фрукти!

У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!