radio 2 

У вісімнадцятирічного жителя Уманщини зареєстрували випадок правця. Як ми інформували раніше, юнак отримав травму під час розпилювання дров, хворого шпиталізували. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, необхідних лабораторних досліджень.

За яких умов можливе інфікування правцем та чи є на Черкащині вакцини проти збудника інфекційної хвороби – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ».

«Інфікуватися правцем можливо через утворені рани, особливо колоті, які мають глибоке проникнення, порізи, опіки, обмороження, укуси тварин, потрапляння скалок під шкіру, бойові поранення, що несуть небезпеку для людини», – пояснила лікарка-епідеміологиня у прямому ефірі.

За її словами, правець — це тяжка інфекційна хвороба, яка супроводжується сильними судомами, під час яких можуть ламатися кістки. Окрім того, від цього захворювання висока смертність, яка сягає 70%. Заразитися правцем може кожна людина.

Ірина Шуляренко наголосила, що лише повна вакцинація відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень гарантовано збереже людське життя. Вакцинувати дітей для профілактики інфекції необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.

Планову вакцинацію на Черкащині можна зробити в центрах первинної медико-санітарної допомоги, де є повний набір вакцин.

Для здійснення повноцінного захисту населення від спалахів та епідемій інфекційних захворювань за ініціативи Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб фахівці проводять виїзні вакцинації для дорослого населення від правця, дифтерії та ковіду.

radio

«На сьогодні в Золотоніському та Уманському районах вже відбулися щеплювальні кампанії за участю фахівців Черкаського обласного ЦКПХ. Варто згадати село Уманщини, де юнак інфікувався правцем, наші спеціалісти організували саме туди оперативні візити для імунізації населення. Консультації, огляд, вакцинування та інформування пацієнтів щодо профілактики правця та інших інфекційних захворювань відбулися успішно», – коментує Ірина Шуляренко.

Більше інформації слухайте за покликанням: http://surl.li/isjxj