denhy3

Зростаюча статистика захворювання на COVID-19, збільшення ризиків інфікування збудниками правцю та дифтерії, інших інфекційних захворювань актуалізують необхідність охоплення профілактичними щепленнями якомога ширших верств населення. ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» спільно з закладами охорони здоров’я, за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, продовжує проведення виїзних вакцинувань.

denhy4

21 червня жителі села Деньги та Хвильово-Сорочин Золотоніського району мали змогу щепитися від COVID-19, правця та дифтерії. До кваліфікованих медиків передусім зверталися люди літнього віку, які найбільш вразливі до цих інфекційних захворювань, і в першу чергу потребують надійного захисту.

Для акції фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, вчергове задіяли спеціальний автобус від Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНІСЕФ, який призначено саме для таких потреб.

denhy6

Метою заходу також було спілкування із жителями сіл щодо інфекційних захворювань та їх профілактики, важливості щеплень як найбільш ефективного захисту від багатьох хвороб. Із відвідувачами акції поспілкувалася Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного ЦКПХ:

—   Люди поважного віку активно взяли участь у спілкуванні, вони точно розуміють необхідність проведення щеплень та що держава піклується про них. Ми долучилися до важливої справи, наблизивши медичну допомогу та вакцинацію до населення, яке на превеликий жаль не має змоги відвідувати великі центри для покращення здоров’я. Люди були вдячні за медичний огляд, консультації лікарів. Сьогодні тандем фахівців Центру та медиків Золотоніщини підтверджує на практиці, що програма однозначно працює.

denhy2

До заходу долучилася Наталія Сергієнко, староста села Деньги та Хвильово-Сорочин, яка також прийшла зробити щеплення від правця та дифтерії:

—   Ми живемо в селі, наші дії пов’язані із землею через це багато інфекцій можна підчепити. Вважаю, краще запобігти хворобі і сьогоднішня подія, це можливість провести профілактику для організму. Вакцина – це впевненість і захищеність, переконалася в цьому ще коли робила щеплення від ковіду, який досі несе небезпеку.

denhy5

Від ранку до сільських амбулаторій приходили пацієнти, щоб також отримати необхідну медичну допомогу та консультацію експертів. Людмила, жителька села Хвильово-Сорочин вакцинувалася раніше від COVID-19 та повторно прийшла щепитися від правця та дифтерії. Згадує дитинство, коли брат був малим, гуляв із друзями в яру біля вогнища, випадково вскочив у жар, а після ходив босоніж незважаючи на опіки. Згодом, як виявилося, дитина «підчепила» правець і лише специфічне лікування вберегло від трагічних наслідків. Жінка добре запам’ятала як важко протікала хвороба брата, тому ця ситуація навчила не нехтувати здоров’ям та сприймати важливість вакцинацій.

denhy.jpg

Усього з двох сіл Золотоніського району вакцинацію від ковіду, правця та дифтерії – отримало 55 жителів. У рамках кампанії працювали фахівці Черкаського обласного ЦКПХ спільно з колегами Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» та КП «Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)» Золотоніської міської ради.