alt

 

Не поспішати і отримувати задоволення від кожного моменту в житті закликали італійці і вперше відзначили День неквапливості у 2007 році.

Італійська асоціація «Мистецтво повільно жити», що проголосила гаслом Дня «Не поспішай і насолодися моментом», розробила 14 заповідей відмови від поспіху, яких слід дотримуватися:

1) життя треба проживати, а не планувати;

2) коли поспішаєш і хвилюєшся зупинися;

3) пригальмуй, ти не відповідаєш за все;

4) коли йдеш із кимось, не думай про те, що сказати;

5) відчуй смак того, що їси;

6) дивись на зірки і заходи сонця;

7) розмовляй і гуляй з дітьми;

8) не бійся проводити час непродуктивно;

9) говори повільно або трохи;

10) розділяй великі завдання на кілька маленьких;

11) повільно читай великі книги;

12) проводь хоча б день на самоті;

13) не гуляй з метою так ти жертвуєш прогулянкою;

14) коли тебе штовхають вперед, попроси, щоб не штовхалися.

Серед людства панує культ швидкості, ми давно звикли робити одночасно кілька справ. Постійний стрес від поспіху зрештою забирає фізичне та психічне здоров’я, а також втрачається задоволення від життя. Як протидія цій проблемі в світі з’явилася філософія «Повільного руху» (Slowmovement), яка пропагує уповільнення темпу життя та вміння правильно розподіляти свій час.

Приміром, у Римі до Дня неквапливості проводять чимало заходів, один із них «Повільний марафон». Учасником може стати як житель Італії, так і її гість з інших країн. Дистанція марафону – 300 метрів, але подолати її треба не швидше ніж за 87 хвилин і при цьому жодного разу не зупинятися. Натомість Мілан у цей день виписує перехожим символічні штрафи, подібні «покарання для поспішаючих» вводяться і в інших італьйських містах.

Всесвітній день неквапливості дійсно важливий – він нагадує нам про необхідність зупинитися й прислухатися до своєї душі, своїх бажань та мрій. Глибоко відчути прекрасні, неповторні моменти, подарувати увагу й час близьким людям – перший крок до усвідомленого, гармонійного життя, якого ми всі так прагнемо.

Приділяйте увагу відпочинку та насолоджуйтеся моментом побути на самоті та помедитувати. Життя стане більш усвідомленим, приємним та спокійним.