gki kolag

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 9 по 15 червня 2023 (24-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», в області зареєстровано 50 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ).

Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 4,32, що на 35,1% вище, ніж за аналогічний період минулого року (37 випадків та 2,12 відповідно).

На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіло: у Черкаському районі 21 особа (інт. пок. – 3,62 на 100 тис. населення), Уманському – 21 (8,49 на 100 тис. нас.), Звенигородському – 3 (1,55 на 100 тис. нас.), Золотоніському – 5 (3,69 на 100 тис. нас.).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали 50%, гастроентероколіти встановленої етіології – 40%, сальмонельоз – 10%. Середгастроентероколітів встановленої етіології у 25% етіологічним чинником були ротавіруси.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на території Іркліївської, Маньківської, Уманської, Смілянської, Черкаської територіальних громад, а випадки ротавірусної інфекції – Драбівської, Канівської, Уманської територіальних громад.

Впродовж 24-го тижня 2023 року в області не зареєстровано спалахів та групових захворювань ГКІ, а також не виявлено жодного випадку шигельозу, вірусного гепатиту А.

В осередках інфекції проведені усі необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.        

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, рекомендуємо:

- дотримуватись елементарних правил особистої гігієни та слідкувати, щоб це робили діти;

- вживати безпечну питну воду та їжу, дотримуватися технології приготування страв та умов їх зберігання;

- ретельно мити свіжі овочі, ягоди та фрукти!

У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!