autistic-pride-day-18th-june-autistic-pride-day-design-element-isolated-white-background 513639-997 

Щороку 18 червня відзначається День гордості за досягнення людей з аутизмом (Autistic Pride Day). Цей день об’єднує людей із синдромом Аспергера й іншими розладами аутичного спектра та має на меті розширити можливості всіх людей з аутизмом, одночасно кидаючи виклик суспільним стереотипам про аутизм.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, аутизм зустрічається приблизно в 1 дитини зі 100.

Для людей з аутизмом Всесвітній день гордості за аутизм може стати чудовим приводом подолати свої обмеження. Він допомагає побачити, наскільки їх підтримують і люблять.

Люди з аутизмом, або як їх ще називають «Люди дощу», можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. Рівні розумової діяльності варіюють у надзвичайно широких межах – від важкого порушення функцій до чудових невербальних когнітивних навичок. Такі люди проявляють здібності – іноді просто геніальні – до малювання, музики, конструювання, математики тощо.

«Люди дощу» часто наражаються на дискримінацію, вони можуть бути несправедливо обділені увагою як у сфері медичного обслуговування, так і у сфері освіти, в можливостях брати участь у житті місцевих громад. Тому їм дуже потрібна наша підтримка і розуміння. Аутизм неможливо вилікувати, проте з часом можна адаптувати таку людину до соціального життя.

Мета Дня гордості за досягнення людей з аутизмом – спробувати змінити соціальну поведінку щодо людей з аутизмом, створити простір для аутистів, щоб їм дозволили бути собою.

Важливо визначити та зрозуміти деякі з найпоширеніших симптомів аутизму:

– обмеженість спілкування і контакту з навколишнім світом;

– вузькоспрямовані інтереси і одноманітні, часто повторювані дії;

– істотна затримка розвитку мови у дитини;

– при розмові помітно, що дитина відчуває істотні труднощі, їй не вдається першою заводити розмову і підтримувати її з оточенням;

– часто повторює завчені фрази, почуті нею раніше;

– присутність таких понять, як гумор, завуальоване спілкування, прихований сенс повністю відсутній;

 – наявне порушення чуттєвого сприйняття, найменший дотик викликає у дитини стан дискомфорту.

День гордості людей з аутизмом – це нагадування про те, що люди з аутизмом завжди були і залишатимуться важливою, цінною частиною нашого людського суспільства. Люди з аутизмом можуть і повинні пишатися собою.

Усі якості людини важливі та мають цінність, проте ми однаково рівні. Кожен має всередині великий потенціал, який варто розкривати, втілюючи мрії у життя.

Довідково

День гордості за досягнення людей з аутизмом (Autistic Pride Day) заснований за ініціативи Організації Aspies For Freedom. Вперше цей день було проведено у 2005 році, завдяки чому така практика поширилась світом.