maruna k 

У місті Київ відбувся триденний «Тренінг для фахівців центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України з проведення синдромного та лабораторного епіднагляду, їх практичного застосування».

Захід провели експерти Центру громадського здоров’я у межах реалізації проєкту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики».

Державну установу «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на тренінгу представляла завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Марина Конакбаєва. Фахівчиня взяла активну участь у груповій роботі та взаємодії між учасниками і фасилітаторами заходу.

Доповідачі ознайомили учасників із синдромним епіднаглядом, принципами виділення синдромів, основними характеристиками синдромної системи епіднагляду (з набуттям навичок із розбробки плану аналізу зібраних даних) та інструментами систем моніторингу.

maruna k3

З-поміж інших питань були розглянуті такі теми:

  • основні принципи епіднагляду за інфекційними хворобами;
  • оцінка систем синдромного епіднагляду;
  • розробка плану аналізу даних синдромного епіднагляду;
  • початок розслідування стану здоров’я та впровадження заходів контролю;
  • відповідь охорони здоров’я на надзвичайні ситуації;
  • загальні відомості про стандарти й інструментарій інформаційних послуг у сфері громадського здоров’я (EWAR, HeRAMS, go.Data, EIOS).

maruna k4

maruna k2