zolsankrs

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів окремих територій Черкаської області ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» організувала проведення профілактичних заходів щодо недопущення виникнення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в області.

Такі профілактичні заходи проводяться на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році», доручень Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

Зокрема, фахівцями Центру забезпечено лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Так, з початку водопілля досліджено 4 проби питної води джерел централізованого водопостачання (водогони у с. Хмільна Канівської територіальної громади та с. Ліпляве Ліплявської територіальної громади). З них одна проба не відповідала гігієнічним вимогам за окремими санітарно-хімічними показниками.

Також досліджено 116 проб питної води джерел нецентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних криниць). З них 25 проб (22%) не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками та 35 проб (30%) за окремими санітарно-хімічними показниками.

Інформація про результати досліджень із відповідними рекомендаціями щодо забезпечення населення доброякісною питною водою, проведення необхідних профілактичних заходів направлялася керівникам органів місцевого самоврядування. Проводилася санітарно-освітня та роз’яснювальна робота серед населення щодо недопущення епідускладнень в умовах підтоплення, профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, дотримання правил облаштування, експлуатації криниць, їх очищення та дезінфекції тощо. Зокрема, проведено 126 бесід та 4 прес-брифінги, прочитано 23 лекції, у мережі Інтернет опубліковано 78 матеріалів, підготовлено 300 санбюлетенів, пам’яток та листівок для населення.

Після спаду води фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проведено дезінфекцію 15 джерел нецентралізованого водопостачанням з повторними проведенням лабораторних досліджень та 13 інших об’єктів.

Наразі будь-яких ускладнень санепідситуації, пов’язаних із підтопленням окремих територій області, не зареєстровано.

Зверніть увагу!

Вживання питної води, якість якої невідома, може становити небезпеку для здоров’я і життя через можливу присутність у ній патогенних мікроорганізмів та життєздатних яєць гельмінтів, а також понаднормових концентрацій важких металів, пестицидів, нітратів та інших небезпечних речовин.

Для задоволення питних потреб використовуйте воду з перевірених джерел, якість та безпечність якої підтверджена результатами лабораторних досліджень, або бутильовану питну воду.

Будьте уважні до свого здоров’я і здоров’я своєї родини!