Найефективніший спосіб захисту від грипу – вакцинація, – Марина Конакбаєва

Друк
PDF

konakbaeva

За прогнозами ВООЗ, пік захворюваності на грип припаде на січень-лютий 2023 року, повідомляє завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Марина Конакбаєва.

«В Україні вже реєструються випадки грипу A(H1), A(H3), А не субтиповані. Найбільш інтенсивний рівень епідемічної активності – у центральній та західній частинах України», – зазначила Марина Конакбаєва.

Із початку епідсезону фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб виявили в області 39 тисяч 897 випадків захворювання на грип та ГРВІ. За останній тиждень перевищення епідпорогу зареєстрували в одній територіальній громаді – Лисянській – на 13,8%.

Із загальної кількості захворілих понад 52 відсотки – це діти. Шпиталізовано 265 людей. Із них найбільшу кількість становлять ті, кому 30-64 роки.

«Єдиним найефективнішим способом убезпечити себе від грипу є вакцинація. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби», — розповіла завідувачка відділу епіднагляду інфекційних захворювань.

Основні групи ризику:

- медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії. Їм необхідно захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу.

- вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.

- літні люди — імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі з грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65.

- люди з хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.

В аптеках наявні дві вакцини проти грипу:

«Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція);

«Джісі Флю Квадривалент» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея).

Тож черкащани можуть придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я.

Аби уникнути зараження грипом, важливо також дотримуватися певних правил.

«Необхідно дотримуватися соціальної дистанції, часто проводити вологе прибирання, провітрювати приміщення, часто мити руки з милом і з використанням дезінфекційного розчину на спиртовій основі, використовувати засоби індивідуального захисту органів дихання та дотримуватися респіраторного етикету», – наголошує Марина Конакбаєва.