У боротьбі з антибіотикорезистентністю: фахівці Черкаського ОЦКПХ взяли участь у тренінгу від ВООЗ

Друк
PDF

lesa kravch1  cop 800 

23-25 листопада в місті Києві відбувся тренінг «Впровадження методики визначення чутливості до антибіотиків EUCAST та системи внутрішнього контролю якості в практичну діяльність мікробіологічних лабораторій закладів охорони здоров'я», організований і проведений  Центром громадського здоров'я МОЗ України за підтримки ВООЗ. Від Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб участь у тренінгу взяли завідувачка бактеріологічної лабораторії Леся Кравченко та лікар-бактеріолог Золотоніського районного відділенняЛілія Карпенко.

Антимікробна резистентність – надзвичайно актуальна проблема і глобальна загроза, яку не можна ігнорувати. Згідно з даними EARS-NET, щороку в ЄС реєструється понад 670 тисяч інфекцій через бактерії, стійкі до антибактеріальних препаратів, і приблизно 33 тисячі людей помирають внаслідок цих інфекцій.

Пандемія COVID-19 сприяла надмірному використанню антибіотиків. За оцінками ВООЗ, за час пандемії антимікробні препарати призначали 72% пацієнтів із COVID-19, і це при тому, що в разі зараження коронавірусом бактеріальні інфекції розвиваються тільки у 7-8% госпіталізованих хворих.

Учасники тренінгу розглянули питання сучасних підходів до визначення та оцінки чутливості мікроорганізмів до антимікробних препаратів, визначення механізмів резистентності та їх клінічної значимості. Приділялася увага поточному і розширеному контролю якості тестування чутливості мікроорганізмів до антибіотиків. Обговорили також основні принципи розбудови національної мережі дозорного епіднагляду за антимікробною резистентністю як складової міжнародних мереж епіднагляду  за резистентністю до протимікробних препаратів CAESAR (мережа  епіднагляду за резистентністю до протимікробних препаратів у Центральній Азії та Європі) та GLASS (Глобальна система з нагляду за стійкістю до протимікробних препаратів).

Довідково

EUCAST – Європейський Комітет із визначення чутливості до антибіотиків (European Committee for Antimikrobial Susceptibility Testing), основними завданнями якого є розвиток і стандартизація методів тестування чутливості до антимікробних препаратів in vitro в Європі, забезпечення якості тестування чутливості та освіта і навчання досліджень чутливості до АМП.