Сьогодні в країні з’явилася можливість захистити від COVID-19 ще одну категорію населення – це діти від 5 до 11 років. Відповідні зміни затверджені наказом МОЗ України від 02.09.2022 № 1586 "Про введення в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 26 серпня 2022 року". Для вакцинації цієї категорії населення використовується педіатрична форма вакцини проти COVID-19 COMIRNATY від Pfizer / BioNTech.

Схема вакцинації складається з двох доз, введених з інтервалом 21-28 днів (3-4 тижні). Якщо другу дозу випадково введено раніше, ніж через 3 тижні після першої, повторювати дозу не потрібно.

Пріоритетною є вакцинація дітей з наявними факторами ризику, супутніми захворюваннями, імунодефіцитними станами. Перш ніж перейти до вакцинації дітей із низьким ризиком тяжкого захворювання, слід активно виявляти дітей з груп високого ризику госпіталізації та смерті та пропонувати їм вакцинацію проти COVID-19 з обґрунтуванням важливості її проведення.

Вакцина вводиться внутрішньом’язово в дельтоподібний м’яз плеча у кількості 0,2 мл. Протипоказаннями для введення вакцини є випадки анафілактичної реакції до будь якого компоненту вакцини. Діти з анафілаксією, яка виникла після першої дози COMIRNATY, не повинні отримувати наступні дози цієї вакцини. Також слід відкласти вакцинацію дітей, які хворіють на гострі хвороби, що супроводжуються лихоманкою (температура тіла понад 38,5˚С) або гострі інфекційні хвороби, включно з інфекцією, викликаною SARS-CoV-2, до одужання від хвороби.

Планова вакцинація проти інших інфекційних хвороб проводиться з інтервалом у 14 днів з вакцинацією проти COVID-19. Вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з неживою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки або з будь яким часовим проміжком.

Схема вакцинації є гомологічною. Для завершення курсу вакцинації дітей слід використовувати ту саму вакцину, тобто COMIRNATY.

Педіатрична форма вакцини проти COVID-19 COMIRNATY ввійшла до переліку вакцин, що схвалені ВООЗ, які пройшли клінічні дослідження у дітей, та є безпечними та ефективними для профілактики COVID-19 у дітей від 5 років. До поширених реакцій відносяться біль в місці ін’єкції, набряк і почервоніння, головний біль, артралгія, міальгія, лихоманка (частіше після другої дози).