Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що спалах на гостру кишкову інфекцію, який зареєстрований серед мешканців м.Черкаси в домашньому осередку, локалізований та ліквідований. 

 

Джерелом збудника ймовірно була потерпіла, яка захворіла однією з перших та готувала страви для  мешканців квартири, перебуваючи в інкубаційному періоді. 

 

За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що основним етіологічним збудником спалаху була бактерія роду  Salmonella enteritidis v. jena. В  реалізації спалаху, ймовірно були задіяні, як харчовий так і контактно-побутовий шляхи передачі, факторами передачі інфекції стали готові страви ( тушкований перець з  м’ясним фаршем, контамінованим бактеріями роду Salmonella enteritidis v. jena).

 

Усі хворі станом на 15 серпня 2022 року виписані зі стаціонару.

В ході епідеміологічного розслідування фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проведені лабораторні дослідження харчових продуктів, питної води, необхідні профілактичні та протиепідемічні заходи в осередку, заключна дезінфекція у вогнищі інфекції.