Впродовж 5 місяців 2022 року Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) в рамках проведення постійного моніторингу якості питної води із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 9 684 проби питної води за санітарно-хімічними та 6 444 проби - за мікробіологічними показниками. Гігієнічним нормативам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" не відповідали 112 (1,2%)та 78 (1,2%) проб відповідно.

Найбільша питома вага проб питної води із відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками ( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) зареєстровано на підприємствах питного водопостачання Золотоніського та Черкаського районів, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – Черкаського та Звенигородського районів.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 2030 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 501 пробу – за мікробіологічними.

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали 147 (7,2%) проб (переважно за вмістом нітратів) та 36 (7,2%) - за мікробіологічними показниками (загальне мікробне число, коліформи, кишкова паличка).

Відхилення від гігієнічних вимог у джерелах нецентралізованого водопостачання реєструються майже на всіх на адміністративних територіях області, проте найбільше на територіях об’єднаних територіальних громадах Черкаського та Звенигородського районів.

У зв’язку із введенням військового стану в Україні та відповідно до наказу МОЗ України від 31.03.2022 №554 «Про затвердження Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб у зв’язку із Збройною агресією РФ» Центр здійснює моніторинг якості питної води в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб. Під час моніторингових візитів відібрано і досліджено 32 проби води за санітарно – хімічними та 45 проб - за мікробіологічними. Гігієнічним вимогам не відповідало 4 проби за санітарно-хімічними показниками (перевищення показників загальної жорсткості, нітратів), за мікробіологічними показниками відхилень не виявлено.

Про результати досліджень Центром поінформовано керівників підприємств водопостачання та голів об’єднаних територіальних громад відповідних адміністративних територій .

Центр продовжує моніторинг якості питної води в області.