Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 11 місяців 2019 р.

Друк

хп131017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2019 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019 року, Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж 11 місяців 2019 року проведено понад 18 тисяч досліджень харчових продуктів за санітарно-хімічними та 22 тисячі – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів виявлені у 0,2% та 0,4% досліджень відповідно, проти 0,7% та 2,3 % за аналогічний період минулого року.

Найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками – в Уманському районі, м.м. Умань, Сміла, Монастирищенському районі, за мікробіологічними показниками – у м. Черкаси, Городищенському, Золотоніському, Канівському районах.

Поза цим, у досліджених пробах овочів і фруктів на вміст нітратів реєструвались відхилення у 0,96% досліджень (м. Умань, Уманський, Маньківський райони).

У проведених дослідженнях харчових продуктів та продовольчої сировини на вміст пестицидів, мікотоксинів, радіологічні показники, вміст ГМО перевищень допустимих нормативів не виявлено.

Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відома керівників органів влади та місцевого самоврядування, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації.