Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за I квартал 2019 року

Друк

харчові_продукти09.04.2019.jpgНа виконання Плану моніторингових досліджень на 2019 рік,погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019 року, фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж I кварталу 2019 року досліджено 4008 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 5482 проби – за мікробіологічними показниками, 32 проби – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,1% та 0,4% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 0,9% та 1,6% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (Маньківський, Канівський, Смілянський, Уманський райони), за мікробіологічними показниками (м.Черкаси, Канівський, Шполянський, Городищенський, Лисянський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 366 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 0,5% проб (Маньківський район).

На вміст пестицидів проведено 266 досліджень харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено

Протягом I кварталу 2019 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 121 пробу харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відому керівників органів влади та місцевого самоврядування, об’єктів, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації.