Поліомієліт

На Черкащині триває форсована вакцинація дітей від поліомієліту

Друк
PDF

polio11 

У відповідь на спалах поліомієліту 1 лютого 2022 року в Україні, зокрема і в Черкаській області, розпочалася форсована імунізація дітей віком від 6 місяців до 6 років, які були щеплені частково або не щеплені взагалі.

Проведення форсованої імунізації проти поліомієліту проводиться незалежно від планової вакцинації та не скасовує її. Сьогодні всі заклади в області мають необхідну кількість вакцини для проведення як форсованої, так і рутинної вакцинації в усіх вікових категоріях.

Станом на 24 листопада цього року форсована імунізація в Черкаській області виконана лише на 9%, перша доза – 12%, друга доза – 7%. В області лишається не щепленою від поліомієліту ще 1 581 дитина.

Детальніше...

polio24

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

В цей день світова медична спільнота закликає звернути увагу на захворювання та його профілактику. Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.

Чим небезпечний поліо?

Близько 5% хворих на цю хворобу помирають через ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом через деформацію хребта і кінцівок. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду.    Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Найбільшу загрозу вірус становить для дітей у віці до п’яти років. Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Після одужання від поліомієліту функція вражених нервів і м’язів не відновлюється.

Профілактика поліомієліту.

Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту.

Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

1 щеплення – 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

2 щеплення – 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

3 щеплення – 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

4 щеплення – 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

5 щеплення – 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

6 щеплення – 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

Станом на 1 жовтня в Україні було майже 700 тис доз вакцини для профілактики поліомієліту ІМОВАКС поліо та більше 1 млн доз двовалентної вакцини для профілактики поліомієліту типів 1 та 3 (дОПВ) ПОЛІО САБІН™ (оральна).

Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно.

Детальніше...

Не дивлячись на військові дії на території нашої держави, в Україні продовжуються заходи з вакцинації захворювань. З 3 по 6 жовтня область відвідали представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з питань протидії спалаху поліомієліту в Україні. Основна увага представників ВООЗ була направлена на питання вакцинації проти поліомієліту. З цього приводу колегами з ВООЗ був проведений Тренінг підвищення кваліфікації з Ініціативи з викоренення поліомієліту та епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами для медичних працівників, на якому особливу увагу було приділено вакцинації. Нагадуємо, що 1 лютого 2022 року, у відповідь на спалах поліомієліту, розпочалась турова імунізація дітей у віці від 6 місяців до 6 років, які були щеплені частково, або не щеплені взагалі. Наразі Міністерство охорони здоров’я вирішило прискорити проведення турової імунізації, з приводу чого була проведена нарада 07.10.2022р. у Головного державного санітарного лікарі України. Також наголошуємо, що проведення турової імунізації проти поліомієліту проводиться незалежно від планової вакцинації та не відміняє її. Сьогодні всі заклади в області мають необхідну кількість вакцини для проведення як турової, так і рутинної вакцинації в усіх вікових категоріях.

Ліків від поліомієліту не існує. Перенесене захворювання призводить до таких тяжких наслідків, як інвалідизація та смерть. Захистити себе та своїх близьких можна єдиним способом – проведенням профілактичних щеплень. Для цього необхідно звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

Не нехтуйте своїм здоров’ям!

Вчасно робіть профілактичні щеплення!

Поліомієліт це хвороба, що відома людям вже багато тисячоліть. Про велику кількість хворих на поліомієліт відомо з документів XVII—XVIII століть. Із середини XIX ст. поліомієліт з'являється у Західній Європі та США з таким перебігом, що в багатьох хворих залишаються наслідки хвороби на все життя. Однією з найбільших епідемій був спалах хвороби в східних штатах США у 1916 році, коли від поліомієліту загинуло 6000 чоловік. У Європі епідемії були зокрема у 1932 році в Німеччині (3700 випадків) та у 1934 році в Данії (4500 випадків). Серед потерпілих від епідемії 1921 року в США був майбутній президент США Франклін Рузвельт, який заснував у 1938 році Національну фундацію з боротьби проти поліомієліту. Останні випадки поліомієліту в Україні були зафіксовані в 2021 році в Рівненській та Закарпатській областях. В обох випадках хворі діти не мали щеплень проти поліомієліту.

Збудник поліомієліту відноситься до групи пікорнавірусів родини ентеровірусів (кишкових вірусів) та існує у вигляді трьох незалежних типів (I, II і III). Він дуже стійкий у зовнішньому середовищі (у воді зберігається до 100 діб, у випорожненнях — до 6 міс), добре переносить замороження, висушення. Не руйнується травним соком та антибіотиками. 

Джерелом інфекції є хвора людина або носій. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, але частіше — за допомогою фекально-орального механізму при потраплянні до організму вірусу через забруднені руки, їжу, побутові контакти, іноді через брудну воду. Захворюваність на поліомієліт переважає у літньо-осінні місяці. Найбільш вразливі до цієї інфекції діти від 6 місяців до 5 років. Вірус вражає спинний та головний мозок та викликає невиліковний параліч, що призводить до інвалідізації. Здебільшого параліч вражає ноги, а 10% паралізованих помирає від задухи в результаті паралічу дихальних м'язів. У 70% випадків поліомієліт протікає безсимптомно, що робить хворобу особливо небезпечною. Інфіковані люди передають хворобу далі, навіть не знаючи про неї.

Під час війни ризик поширення інфекційних захворювань зростає. Це стосується і поліомієліту. Велике скупчення людей, міграційні процеси в країні, погані санітарні умови, відсутність туалетів, забруднена вода, збільшує ризик поширення збудника поліомієліту. Сьогодні специфічного лікування цього захворювання не існує. Єдиний спосіб уберегти себе та своїх дітей від хвороби – це щеплення. Усього необхідно отримати 6 доз вакцини: у 2, 4, 6 та 18 місяців, а потім у 6 та 14 років. Для отримання щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра в медичний заклад. Всі щеплення проводяться безкоштовно. Вакцини від поліомієліту зареєстровані в Україні і мають відповідні сертифікати якості. Сьогодні Черкаська область забезпечена всіма видами вакцини від поліомієліту в достатній кількості.

Найдорожче, що є в країні – це люди. Найцінніший скарб людини – це її здоров’я. В ці складні військові часи про це не можна забувати. Потурбуйтесь про себе та своїх близьких – вакцинуйтесь.

Турова вакцинація дітей від поліомієліту продовжується…

Друк
PDF

Восени 2021 року в Україні зареєстрований випадок паралітичного поліомієліту. Проведене епідеміологічне розслідування встановило ще одну захворілу дитину. У відповідь на спалах Міністерство охорони здоров’я України прийняло рішення про проведення турової імунізації дітей у віці від 6 місяців до 6 років, які були щеплені частково, або не щеплені взагалі.    Робота по туровій імунізації від поліомієліту проводиться на всій території України відповідно до наказу МОЗ України від 30.12.2021 № 2922 « Про затвердження Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакцино спорідненого поліовірусу тип 2».

Вакцинальна кампанія по поліомієліту стартувала 01.02.2022 року. Метою заходів стало забезпечення індивідуального захисту від небезпечного захворювання кожної дитини. Турова вакцинація проводиться одночасно з плановою імунізацією відповідно Календаря щеплень. На сьогодні ризики виникнення захворювань на паралітичний поліомієліт високі, обтяжені воєнним станом в Україні, масовою міграцією населення, порушенням санітарно-гігієнічного благополуччя.

Детальніше...