Дезінфектологія

Пам’ятка населенню щодо проведення дезінфекції шахтних колодязів (криниць)

Друк
PDF

 krunuca

Під час весняного водопілля були підтоплені деякі території Черкащини, включаючи джерела нецентралізованого водопостачання (шахтні колодязі, криниці тощо). Вживання питної води з таких джерел без попереднього очищення та дезінфекції може призвести до погіршення епідемічної ситуації, зокрема з гострих кишкових інфекцій.

Проведення санації (дезінфекції) шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно їх власниками при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

Після спаду води  проводиться дезінфекція (санація) шахтних колодязів, що включає попередню дезінфекцію підводної частини криниці об’ємним способом, очищення, ремонт та повторну дезінфекцію підводної частини криниці.

Детальніше...

diz22.png

 

З метою неспецифічної профілактики зооантропонозних особливо небезпечних інфекційних хвороб Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ») надає дезінфекційні, дезінсекційні та дератизаційні послуги на адміністративних територіях області.

Відповідно до вимог частини другої ст. 18 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» № 1645-III(далі – Закон № 1645-III) юридичні особи незалежно від форм власності та громадяни зобов’язані забезпечити проведення профілактичних дезінфекційних заходів у житлових, виробничих та інших приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи надані в користування, здійснюють інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів та комах.  

Дитячі дошкільні, навчальні та лікувально-профілактичні заклади на підставі нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України (далі – МОЗ України), є об’єктами підвищеної епідемічної небезпеки, і проведення в них зазначених заходів обов’язкове.

Профілактичні дезінфекційні послуги, відповідно до ст. 37 Закону № 1645-III, є профілактичними, протиепідемічними заходами і становлять основу неспецифічної профілактики таких особливо небезпечних інфекційних хвороб як туляремія, лептоспіроз та сказ. Епізоотологічний прогноз в області на весну – літо 2023 року стосовно зазначених інфекцій визначений як несприятливий.

Детальніше...

 mouse

Із заморозками на полях з’являється велика кількість мишей, причому в останні роки їх побільшало. Чим вони шкодять та як із ними необхідно боротися, розповідають фахівці відділу дезінфектології Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Сьогодні чисельність мишей досягла рекордних показників – вони буквально знищують сади та польові культури. На територіях аграрних господарств кількість мишей цьогоріч значно більша, ніж зазвичай. Причина зростання популяції – теплі зими,  збільшення площі неораних земель, які є прихистком для польових мишей, а також збільшення кількості сміттєвих звалищ на територіях житлової забудови.

Періоди з вересня по жовтень та з березня по квітень  можна назвати “мишачими сезонами”. Появу мишей стимулювало різке похолодання та заморозки, які першими відчувають ці гризуни. Кожної осені і кожної весни люди спостерігають нашестя мишей, а приблизно кожні чотири роки реєструються періоди максимальної їх чисельності.

Детальніше...

Сучасні дезінфекційні засоби

Друк
PDF

 dezinfektsiya-v-klinike-impuls

Однією з найбільш гострих проблем медицини є внутрішньо лікарняні інфекції (ВЛІ).

Захворюваність на ВЛІ сьогодні обумовлена комплексом факторів, а саме:

  • формуванням госпітальних штамів збудників ВЛІ у лікувально-профілактичному закладі;
  • порушенням вимог санітарно-протиепідемічного режиму;
  • використанням не ефективних дезінфекційних препаратів при проведенні дезінфекційних та стерилізаційних заходів.

Формування  внутрішньо лікарняних штамів відбувається шляхом появи більш вірулентних і патогенних штамів полірезистентних до дії антибіотиків і дезінфектантів. Цьому сприяє циркуляція мікроорганізмів серед хворих зі зниженою опірністю організму, пригніченим природнім імунітетом, носійство серед медичних працівників, а також нераціональне застосування антибіотиків та дезінфекційних засобів, порушення режимів дезінфекції і стерилізації.

Першочерговим завданням щодо заходів профілактики ВЛІ залишається: дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в лікувально-профілактичних закладах; використання сучасних засобів і технологій при здійсненні дезінфекції та стерилізації завдяки правильному вибору і раціональному застосуванню дезінфекційних засобів; визначення чутливості збудників до дезінфекційних засобів.

Впровадження в медичну практику великої кількості дезінфекційних засобів зробило актуальною проблему оптимізації їх вибору, який у кожному конкретному випадку має проводитися з урахуванням епідемічної ситуації, особливостей та рівня мікробної контамінації об’єктів знезараження.

Детальніше...

coronavirus-disinfection

Для чіткого дотримання дезінфекційних заходів в закладах необхідно визначити осіб, відповідальних за організацію та контроль, а також проведення дезінфекційних заходів.

Для безпосереднього проведення дезінфекції необхідно:

  • виділити засоби та інвентар для проведення дезінфекції;
  • ознайомити відповідальних із правилами та умовами приготування робочих розчинів та проведення дезінфекції, застосуванням засобів індивідуального захисту, технікою безпеки тощо.

Що дезінфікують на робочому місці?

  • Всі поверхні;
  • Особливу увагу слід приділяти поверхням, що знаходяться в зонах максимального скупчення людей, дихання людей, або до яких найчастіше торкаються руками (поручні, ручки дверей, столи, оргтехніка, зокрема комп’ютерна миша тощо);
  • Руки.

Детальніше...