COVID-19

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 199 950

  ПЛР

  733

    дітей

  14 660

  За тиждень

  935

  ІФА

  81

    дітей

  64

  Одужало

  Летальні

  Всього

  195 385

  Всього

  3 256

  За тиждень

  735

  За тиждень

 7

Детальніше...

 daidjest26

 

У новому випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти» ви дізнаєтесь, на чому ґрунтується висновок: вакцинація майже удвічі знижує ризик тривалого захворювання на COVID-19. 

А також знайдете відповіді на такі запитання: 

❓ Які є докази ефективності застосування бустерних доз вакцин проти COVID-19; 

❓ Чи роблять в Україні бустерні дози вакцини для дітей та підлітків; 

❓ Які вакцини проти COVID-19 краще використовувати для вагітних. 

Незмінною залишається прикра статистика: серед осіб, які померли внаслідок коронавірусу, вікова група 60+ становить майже 85 %. Тому людям, старшим за шістдесят років, варто подбати про свій вакцинальний захист, щоб з упевненістю зустріти нашу перемогу! Де зробити щеплення, можна дізнатись за номером контакт-центру МОЗ України 0 800 60 20 19, який працює 24/7. 

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 199 015

  ПЛР

  884

    дітей

  14 596

  За тиждень

  864

  ІФА

  48

    дітей

  73

  Одужало

  Летальні

  Всього

  194 650

  Всього

  3 249

  За тиждень

  576

  За тиждень

 2

Детальніше...

 covid ditu

Пам’ятаєте, як ви хворіли на COVID-19? Дуже імовірно, що навіть легкий перебіг був неприємним — з головним болем, відсутністю апетиту, спотворенням запахів і слабкістю ще тривалий час після одужання. Що й казати про важкі випадки, коли були потрібні шпиталізація та кисень.

Один раз відчувши перебіг і наслідки цієї хвороби, точно не хочеться, щоб подібне пережила дитина. Вакцинація дітей від COVID-19 – це безпечний та ефективний спосіб вберегти їх від цього. Щеплення захищає дитину від важкого перебігу хвороби, а також від так званого дитячого мультисистемного запального синдрому — стану, при якому виникає запалення в низці органів (серце, легені, нирки, мозок, шкіра, очі або шлунково-кишковий тракт), що може з’явитись через кілька тижнів після зараження.

В Україні вакцинують дітей із 5 років. Дітей до 12 років щеплять спеціальною дитячою вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech. Дітей віком 12+ щеплять вакциною для дорослих цього ж виробника.

На Черкащині, як і по всій Україні, батьки мають можливість вакцинувати дітей проти COVID-19.

Детальніше...

 daidjest25

 

  • Статистика захворюваності на COVID-19 продовжує висхідну динаміку, і за тиждень на третину збільшилась кількість захворювань серед дітей.
  • Дослідження про безпеку внутрішньом’язової вакцинації при гемофілії: в осіб із легкою формою гемофілії та в осіб, які отримують замісну терапію із середньою тяжкості або тяжкою гемофілією відмічається низька частота виникнення кровотеч у місці ін'єкції
  • Як протидіють пандемії на Львівщині і про що свідчить статистика вакцинального статусу серед хворих із тяжким перебігом коронавірусу та летальних випадків – розмова з генеральним директором Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталією ІВАНЧЕНКО.
  • Немає ніяких доказів, що імунізація якось впливає на перебіг та наслідки хірургічних втручань – МОЗ
  • Нагадуємо: дізнатись адресу найближчого пункту щеплення можна за допомогою дзвінка до національного контакт-центру МОЗ України: 0 800 60 20 19.

Детальніше...

vizutu covid 20.03 

Як засвідчують дані статистичної звітності щодо інфекційної захворюваності, COVID продовжує набирати обертів в Україні, зокрема у нашій області. До того ж на Черкащині на початку березня було підтверджено циркуляцію нового штаму коронавірусу Омікрон ХВВ.1.5 або «Кракен», який здатний викликати важкий перебіг захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у складі робочих груп, створених органами місцевого самоврядування, разом із представниками Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області продовжують здійснювати комісійні обстеження суб’єктів господарювання щодо дотримання ними протиепідемічних вимог у зв’язку з поширенням COVID-19, як це передбачено рішенням регіональної комісії з ТЕБ та НС від 11 жовтня 2022 року.

У рамках цієї роботи фахівці Черкаського міського відділу ЦКПХ із початку року взяли участь майже у 300 комісійних моніторингових візитах до закладів продовольчої та непродовольчої торгівлі, громадського харчування, місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, соціальних закладів та закладів освіти. При цьому майже на кожному об’єкті фіксувалися факти недотримання протиепідемічних вимог, а саме: відсутність антисептиків, розміток дотримання фізичної дистанції в місцях очікування, засобів індивідуального захисту персоналу, масковий режим фактично не дотримується.

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 198 151

  ПЛР

  992

    дітей

  14 523

  За тиждень

  683

  ІФА

  17

    дітей

  55

  Одужало

  Летальні

  Всього

  194 074

  Всього

  3 247

  За тиждень

  406

  За тиждень

 3

Детальніше...

 daidjest24

  • Статистика минулого тижня: COVID-19 продовжує набирати обертів. А єдиний дієвий спосіб захиститись – вакцинація.
  • В Україні наявні понад 8 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, держава забезпечує безкоштовні щеплення для захисту від тяжкого перебігу захворювання та його небажаних наслідків.
  • Вакцини проти COVID-19, як і всі інші вакцини, безпечні для людей, які проходять лікування гепатиту B або С.
  • Вакцини проти COVID-19 можуть сприяти зниженню рівня HBsAg у осіб із гепатитом В – дослідження японських науковців.
  • У рубриці «Світова практика» – які рекомендації чинні у різних країнах щодо поєднання вакцин проти COVID-19 із вакцинами проти інших інфекційних хвороб.

Не відкладайте чергове щеплення проти COVID-19! Зробіть бустерну дозу навіть якщо минуло більше часу, ніж рекомендований лікарями інтервал. Подбайте про те, щоб ваші батьки були захищені – запишіть їх на вакцинацію. До речі, за допомогою дзвінка до національного контакт-центру МОЗ України можна викликати мобільну бригаду для маломобільних громадян. Занотуйте собі цей номер: 0 800 60 20 19. 

Дайджест «COVID-19. Цифри і факти», підготовлений у межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України, розміщений на веб-сайті Центру громадського здоров’я.

Детальніше за посиланням.

Усі випуски дайджесту тут.

 vudra1

Три роки тому, 11 березня 2020 року, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила коронавірус пандемією. Як зустріли пандемію COVID-19 у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України та що змінилося за ці три роки – про це журналістам Суспільне Черкаси розповіла заступниця генерального директора з дослідження фізичних та хімічних факторів Наталія Видра.

Як прокоментувала Наталія Видра, у вірусологічній лабораторії обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжують підтверджувати коронавірус. За три роки зробили понад 570 тисяч ПЛР-тестів на COVID-19. Із них – майже третина виявилася позитивними.

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 197 468

  ПЛР

  680

    дітей

  14 468

  За тиждень

  464

  ІФА

  27

    дітей

  56

  Одужало

  Летальні

  Всього

  193 668

  Всього

  3 244

  За тиждень

  334

  За тиждень

 3

Детальніше...

daidjest23 

Хворіють і діти, й дорослі. Кількість тих, кого доводиться госпіталізувати, продовжує збільшуватись. Щоб ситуація лишалась контрольованою, щоб уникнути небажаних наслідків захворювання та не перевантажувати медичну систему у цей складний період – вакцинуйтесь! І подбайте про те, щоб захист отримали дорогі вам люди. Якщо ви лікар – рекомендуйте своїм пацієнтам зробити чергове щеплення. 
 

Також у новому випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти»:

  • Як фахівці контролюють безпеку вакцин проти COVID-19? Які саме події слід вважати несприятливими та як їх відстежують? Чи можуть щеплені особи самостійно повідомляти про свій стан здоров’я? Про це розмова з керівницею відділу моніторингу несприятливих явищ після застосування лікарських засобів Державного експертного центру МОЗ України Валерією ВАСИЛЬЄВОЮ в рубриці «Компетентно».
  • Чи може тест на визначення антитіл підтвердити, що вакцина проти COVID-19 діє? Чи є ліки для запобігання COVID-19 після контакту з хворим? Про це та інше – в рубриці «Гарячі» запитання», на які відповідає наш експерт Федір Лапій
  • Кому рекомендують ревакцинацію проти COVID-19 у 2023 році австралійські імунологи?

 

Детальніше...

omicron variant1200 

Як ми інформували, у Черкаській області зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта  SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен».

Випадок був зафіксований у місті Черкаси у 84-річного чоловіка, який не пройшов курс вакцинації проти коронавірусу.

Зразок матеріалу від хворого був направлений Черкаським обласним центром контролю та профілактики хвороб до референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я. За результатом секвенування референс-лабораторія підтвердила у пацієнта мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2.

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 197 004

  ПЛР

  838

    дітей

  14 412

  За тиждень

  342

  ІФА

  12

    дітей

  30

  Одужало

  Летальні

  Всього

  193 334

  Всього

  3 241

  За тиждень

  156

  За тиждень

 4

Детальніше...

daidjest22

У новому випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти»:

  • Вакцинація знижує ризик інфаркту та інсульту після COVID-19 – результати дослідження, опубліковані в журналі Американського коледжу кардіології.
  • Введена вакцина проти COVID-19 не може бути причиною позитивного результату ПЛР-тесту або експрес-тесту на антиген. Однак оскільки вакцина проти COVID-19 викликає імунну відповідь, можливий позитивний результат тесту на антитіла (серологічного тесту).
  • Всеукраїнська рада церков: вакцинація проти COVID-19 необхідна та не суперечить релігійним переконанням.
  • «Ми вже висловили свою позицію, як церква, ще задовго до пандемії. Ми заявили, що церква не проти вакцинування. Якщо це сприяє збереженню людського здоров'я, звичайно, що церква підтримує», – Предстоятель Православної церкви України Епіфаній.

«Отримати щеплення – це простий, але глибокий спосіб піклуватися один про одного, особливо найбільш вразливим», – Папа Римський.

Детальніше за посиланням.