Інформація для населення

Медики, комунальники та місцеві урядовці мають щепитися від COVID-19 до 31 січня

Друк
PDF

31 січня 2022 року набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України № 2664 від 30 листопада 2021-го, який розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.

Згідно з наказом, до списку тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, додаються працівники:

  • органів місцевого самоврядування; 
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.

Детальніше...

Що відомо про новий штам «Омікрон» за попередніми результатами наукових досліджень

Друк
PDF

- «Омікрон» частіше призводить до інфікування в домашніх осередках у порівнянні зі штамом «Дельта».
- Новий штам має менший інкубаційний період. У середньому він становить 3 доби.
- Відбувається зсув захворюваності на штам «Омікрон» у більш молоду вікову групу. Якщо середній вік осіб, хворих на штам «Дельта», був 38,3 роки, то на «Омікрон» – 30,8 роки.

Детальніше...

Вакциновані бустерною дозою отримають нові COVID-сертифікати

Друк
PDF
COVID-сертифікат для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби з'явиться наприкінці січня. Доти усі, хто вакцинувався бустером, зможуть користуватися зеленим сертифікатом про повну вакцинацію.

Щоб отримати новий цифровий документ, достатньо надіслати запит на порталі чи у застосунку Дія не раніше останніх чисел січня, звісно, вже після самого щеплення.

Детальніше...

В Україні змінили змішані схеми вакцинації від COVID-19

Друк
PDF

За даними Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГІ) використання змішаних схем вакцинації проти СOVID-19 дають надійний захист від коронавірусної інфекції. Рекомендовано використовувати наступні змішані схеми вакцинації:

– Якщо первинна вакцинація була проведена з застосуванням інактивованих вірусних вакцин проти СOVID-19 (Коронавак), для наступних доз можна розглянути введення вакцин на векторній платформі (Астра Зенека) або мРНК вакцин (Комірнаті, Модерна), що схвалені ВООЗ для екстреного застосування.

– Якщо первинна вакцинація була проведена з застосуванням вакцин проти СOVID-19 на векторній платформі (Астра Зенека) для наступних доз можна розглянути введення м-РНК вакцин проти СOVID-19 (Комірнаті, Модерна), що схвалені ВООЗ.

– Якщо первинна вакцинація була проведена з застосуванням м-РНК вакцин проти СOVID-19 (Комірнаті,Модерна), для наступних доз можна розглянути введення вакцин проти СOVID-19 на векторній основі (Астра Зенека), що схвалені ВООЗ для екстреного застосування.

Детальніше...

Україна вводить бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком 60+

Друк
PDF

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через шість місяців після другої. 

Такі рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) від 23.12.2021 були ухвалені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2976 від 31 грудня 2021 року. 

Детальніше...

Куди повідомляти про підробку сертифікатів про вакцинацію

Друк
PDF

Найгірше в ситуації з підробкою медичних довідок не те, що це кримінальний злочин, а те, що це ставить під загрозу як життя та здоров’я осіб, що користуються такими документами, так і життя людей довкола. Куди можна повідомляти про підробку сертифікатів:  https://bit.ly/3l9D6Y0

Детальніше...