Інформація для населення

Міф: З підвищенним тиском не можна вакцинуватися!

Друк
PDF

Не вірте міфам! Люди з серцево-судинними захворюваннями у групі ризику тяжкого перебігу на COVID-19 чи навіть смерті!

Не ризикуйте життям - вакцинуйтеся та допоможіть людям літнього віку записатися на щеплення. Адреси та контакти центрів/пунктів вакцинації  https://vaccination.covid19.gov.ua/list 

Детальніше...

«Омікрон» передається швидше попередніх штамів – Віктор Ляшко

Друк
PDF

Штам «Омікрон» дедалі частіше виявляється серед підтверджених випадків захворювання на COVID-19 в Україні. Однак про домінування у нас саме цього штаму говорити зарано. Про особливості «Омікрону» міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко розказав сьогодні, 20 січня, під час брифінгу з журналістами.

«Зокрема, цей варіант коронавірусу має значно коротший інкубаційний період. За попередніми даними, він становить від 2 до 5 днів», – сказав очільник МОЗ.

Крім того, можна говорити про наступні відмінності:

  • «Омікрон» передається в 7 разів швидше, ніж «Дельта»;
  • інфікована людина може бути заразною (тобто інфікувати інших) вже у першу добу після інфікування;
  • у разі інфікування цим штамом значно частіше виникає біль у горлі (53% випадків, у порівнянні з 34% для «Дельти»), хоча, згідно з зауваженнями авторів проведених досліджень, цей симптом не можна вважати специфічним саме для «Омікрону»;
  • діти частіше інфікуються штамом «Омікрон», ніж попередніми штамами.

Детальніше...

Ризик смертності від COVID-19 серед невакцинованого населення більший, ніж у повністю вакцинованого, в 10 разів – Віктор Ляшко

Друк
PDF

Невакциновані українці мають удесятеро вищий ризик смертності від COVID-19 та у 4,5 раза вищий ризик госпіталізації, ніж вакциновані. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, сьогодні вже не викликає сумніву той факт, що абсолютно у всіх куточках світу шанси на життя напряму пов’язані з вакцинальним статусом.

"У 2022 світ продовжує вчитись жити з COVID-19. Напевно, нові мутації вірусу SARS-CoV-2 потребуватимуть більш дієвих засобів стримування та запобігання зростанню захворюваності, зокрема й ще більшого охоплення населення вакцинацією у 2022 році", – зазначив очільник МОЗ. Докладніше за посиланням:  https://bit.ly/33xAYTA

Детальніше...

МОЗ спростило доступ підлітків до вакцинації від COVID-19

Друк
PDF

Міністерство охорони здоров’я України скасувало вимогу про обов’язкову наявність усіх рутинних щеплень для вакцинації дітей від 12 років проти COVID-19. Про це йдеться у наказі № 64 від 13.01.2022.

Відтепер для того, щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Адреси та контакти центрів та пунктів можна знайти на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел. 0 800 60 20 19. Докладніше за посиланням:  https://bit.ly/3A6Ttdw

Детальніше...

Омікрон небезпечний

Друк
PDF

Незважаючи на більш легкий перебіг захворювання, штам “Омікрон” все одно небезпечний.

У першу чергу через стрімкі темпи поширення. Оскільки новий штам більш заразний ніж ті, що були відомі раніше, то поширюється він набагато швидше. Це означає, що в лікарнях все одно опиниться більше людей. Не всі зможуть перенести його легко, а особливо, люди із груп ризику. Йдеться як про тих, хто має супутні хвороби та людей літнього віку.

Водночас більше людей в лікарнях – це зростання навантаження на медичну систему. Під час минулої хвилі ми розгорнули понад 79 тисяч ліжок у лікарнях, проте у системи охорони здоров’я також є межа.

Крім того, як і будь-який інший штам COVID, “Омікрон” може викликати ускладнення та так званий “довгий ковід”. Наразі різні дослідження оцінюють, що від 10% до 30% перехворілих страждають на постковідний синдром.

Щоб уникнути тяжких наслідків допомагає лише вакцинація. Якщо ви ще не отримали базовий курс щеплення, то просимо не зволікати. Отримані дози вакцини захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від хвороби, викликаної цим штамом.

Якщо ж часу завершення базового курсу минуло 6 місяців, то варто отримати бустерне щеплення. Лише так можливо відновити ефективність вакцини, який згасає з часом.

Бустерна доза вакцини безпечна та посилює захист від COVID-19 – Ігор Кузін

Друк
PDF

Після отримання бустерної дози вакцини проти COVID-19 не реєструється збільшення побічних ефектів, а захист від ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби лише покращується. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю BBC.

“Після бустерної дози не реєструють якогось збільшення побічних ефектів. Є рекомендації робити бустер мРНК вакцинами – це Pfizer або Moderna. Обирати між ними можна. За виключенням вакцини CoronaVac. Після неї рекомендовано робити бустер Pfizer або CoronaVac. Відповідно до офіційних рекомендацій, людина, яка отримала щеплення CoronaVac, може отримати бустер CoronaVac або Pfizer. Ефективність після трьох доз CoronaVac складає на рівні 88-90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer – ефективність в середньому складає 92-95%”, – пояснив Ігор Кузін. 

Головний державний санітарний лікар також додав, що отримати бустерне щеплення можна через 6 місяців після завершення базового курсу вакцинації. Оптимальний термін – від 6 до 9 місяців. Однак, якщо людина прийде за “бустером” через 10 місяців, то все одно отримає його. 

Ігор Кузін також наголосив на важливості бустерної дози для медичних працівників. Адже саме сфера охорони здоров’я є критичною під час пандемії, а тому медики мають бути захищені. 

Заступник міністра також запевнив, що вакцин в Україні вистачить, адже на 2022 рік вже є контракти на постачання більше ніж 40 млн доз вакцини. Такої кількості має вистачити на те, щоб дощепити тих, хто ще не отримав вакцину, та зробити бустер.