Інформація для населення

Турбуючись про здоров’я, наближаємося до перемоги

Друк
PDF

20.12. turbota pro zdor peremoga 

COVID-19 перестав бути головною темою медіапростору, але не зник із нашого життя. Війна внесла свої корективи, і українці не повною мірою дотримуються протиепідемічних обмежень, знизилася кількість тестувань і вакцинацій. Це може спричинити значно інтенсивніше поширення хвороби порівняно з попередніми роками.

Тому потрібно турбуватися про здоров’я: своє та людей, які вас оточуюють.

Насамперед у разі появи симптомів ГРВІ необхідно зробити тест на COVID-19.

Детальніше...

Краще запобігти COVID-19, ніж лікуватися

Друк
PDF

 glib kolesov

Гліб Колесов, юрист Центру демократії та верховенства права і боєць Нацгвардії, розповідає про важливість заходів запобігання поширенню COVID-19 в армії:

«Військові не є винятком для обов’язкового тестування та вчасної вакцинації. Перебуваючи у тісній взаємодії у підрозділі — починаючи від спільного побуту, закінчуючи величезною кількістю живих контактів, — автоматично потрапляють у групу підвищеного ризику інфікування та розповсюдження будь-яких вірусів. Зокрема через обмеженість у побуті і неможливість ізолюватися у випадку захворювання.

Вакцинація не тільки убезпечить безпосередньо військового та його оточення, але й може стати своєрідним захистом у випадку нової хвилі захворюваності. З огляду на попередні хвилі масового захворювання на COVID-19 ідеться про національну безпеку в контексті здорової армії. Краще запобігти хворобі, ніж лікуватися.

Детальніше...

Pro shvydkyi test na vyznachennia antyhenu SARS-CoV-2 

❗ Швидкі або експрес-тести використовують на ранніх стадіях захворювання. З їхньою допомогою виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа чи носоглотки. Їхньою перевагою є швидке та легке виконання — результат отримують уже за 15–30 хв, проте точність - зазвичай нижча. Результати таких тестів найбільш достовірні в умовах інтенсивної циркуляції вірусу серед населення й у тих випадках, коли зразок матеріалу береться в період найбільшої заразності носія інфекції. Якщо експрес-тест виявився позитивним, то підтвердження методом ПЛР не є обов’язковим.

❗ Скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 може безоплатно зробити сімейний лікар людям із підозрою на COVID-19 чи з ознаками інших ГРВІ.

❗ Також в аптеках можна придбати експрес-тести на COVID-19, які можна зробити вдома. Вони теж визначають антиген вірусу SARS-CoV-2 у зразку мазка з носоглотки.
Зверніть увагу, що їхній результат не є підставою для встановлення заключного діагнозу.

Щоб встановити діагноз та за потреби отримати листок про непрацездатність — зверніться до свого сімейного лікаря.

Більше інформації тут: https://covid19.gov.ua/chasti-pytannia-faq

Є питання – Контакт-центр МОЗ 0 800 60 20 19.

 vaktsynatsiia-liudei-iz-khronichnymy-khvorobamy-mozhe-vriatuvaty-zhyttia-ta-polehshyty-perebih-covid-19

❗ Тож якщо у вас чи ваших близьких є гіпертонія, діабет, астма, онко- або аутоімунне захворювання, ВІЛ, гепатит, інша хронічна хвороба, вам потрібен захист від COVID-19, який дає вакцинація.

❗ Вакцина може захистити вас від інфікування або суттєво полегшити перебіг хвороби. Перед вакцинацією варто проконсультуватися з вашим лікарем, а перед самим щепленням – повідомити медичного працівника, який робить укол, про хронічні захворювання.

❗ Безпечність вакцинації доведена.

Алгоритм дій:
✅ звернутися до найближчого медичного закладу чи знайти пункт вакцинації за лінком https://bit.ly/vaccinationpoints або за телефоном гарячої лінії НСЗУ 1677;
✅ взяти паспорт;
✅ прийти й отримати щеплення.

Є питання – Контакт-центр МОЗ 0 800 60 20 19.

Швидкі або експрес-тести на COVID-19

Друк
PDF

 shvudki testu covid 800

Про особливості швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 розповідають фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Швидкі або експрес-тести використовують на ранніх стадіях захворювання. З їхньою допомогою виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа чи носоглотки. Їхньою перевагою є швидке та легке виконання — результат отримують уже за 15–30 хв, проте точність - зазвичай нижча.

Результати таких тестів найбільш достовірні в умовах інтенсивної циркуляції вірусу серед населення й у тих випадках, коли зразок матеріалу береться в період найбільшої заразності носія інфекції. Якщо експрес-тест виявився позитивним, то підтвердження методом ПЛР не є обов’язковим.

Детальніше...

alt

 Якщо ви перебуваєте в безпеці — час подбати про вакцинацію

❗ COVID-19 нікуди не зник і восени ризик захворіти підвищується.
Отримати своє щеплення від COVID-19 можна в будь-якому закладі первинної медичної допомоги, незалежно від наявності декларації з лікарем і типу дози (першої, другої чи бустерної).

Детальніше...