Безпечність та якість харчових продуктів

monprod 

Відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2022 рік Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» впродовж І півріччя 2022 року проведено понад 2 тисячі досліджень харчових продуктів за санітарно-хімічними та 4,5 тисячі досліджень – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів виявлені у 0,3% та 0,4% досліджень відповідно, проти 1,04% та 0,6 % за аналогічний період минулого року.
Найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками – в Уманському та Звенигородському районах, за мікробіологічними показниками – у м. Черкаси, Уманському, Черкаському, Звенигородському, Золотоніському районах.
У проведених дослідженнях харчових продуктів та продовольчої сировини на вміст пестицидів, мікотоксинів, нітратів, радіологічні показники, вміст ГМО перевищень допустимих нормативів не виявлено.
Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відома керівників органів влади та місцевого самоврядування, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 11 місяців 2019 р.

Друк

хп131017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2019 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019 року, Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж 11 місяців 2019 року проведено понад 18 тисяч досліджень харчових продуктів за санітарно-хімічними та 22 тисячі – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів виявлені у 0,2% та 0,4% досліджень відповідно, проти 0,7% та 2,3 % за аналогічний період минулого року.

Найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками – в Уманському районі, м.м. Умань, Сміла, Монастирищенському районі, за мікробіологічними показниками – у м. Черкаси, Городищенському, Золотоніському, Канівському районах.

Поза цим, у досліджених пробах овочів і фруктів на вміст нітратів реєструвались відхилення у 0,96% досліджень (м. Умань, Уманський, Маньківський райони).

У проведених дослідженнях харчових продуктів та продовольчої сировини на вміст пестицидів, мікотоксинів, радіологічні показники, вміст ГМО перевищень допустимих нормативів не виявлено.

Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відома керівників органів влади та місцевого самоврядування, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за I півріччя 2019 р.

Друк

продукти_1_півріччя.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2019 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019 року, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж I півріччя 2019 року проведено 11 442 дослідження харчових продуктів  за санітарно-хімічними показниками, 13 135 – за мікробіологічними. Відхилення від гігієнічних нормативів виявлено у 0,2% та 0,5% досліджень відповідно, проти 0,6% та 1,4 % за аналогічний період минулого року.

Найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками – у м. Умань, Уманському, Монастирищенському  районах, за мікробіологічними показниками – у мм. Черкаси, Сміла, Шполянському, Чигиринському, Городищенському, Уманському районах.

Крім цього, у здійснених  1266 дослідженнях овочів і фруктів реєструвались відхилення за вмістом нітратів у 16 (1,3%) дослідженнях (м. Умань, Уманський, Маньківський  райони).

На вміст пестицидів проведено 695 досліджень  харчових продуктів та продовольчої сировини, на мікотоксини в харчових продуктах – 40, за радіологічними показниками - 120, перевищень допустимих нормативів не виявлено.

Впродовж  I півріччя 2019 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось 194 дослідження  на визначення ГМО в харчових продуктах та продовольчій сировині , без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відома керівників органів влади та місцевого самоврядування, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за I квартал 2019 року

Друк

харчові_продукти09.04.2019.jpgНа виконання Плану моніторингових досліджень на 2019 рік,погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019 року, фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж I кварталу 2019 року досліджено 4008 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 5482 проби – за мікробіологічними показниками, 32 проби – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,1% та 0,4% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 0,9% та 1,6% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (Маньківський, Канівський, Смілянський, Уманський райони), за мікробіологічними показниками (м.Черкаси, Канівський, Шполянський, Городищенський, Лисянський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 366 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 0,5% проб (Маньківський район).

На вміст пестицидів проведено 266 досліджень харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено

Протягом I кварталу 2019 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 121 пробу харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відому керівників органів влади та місцевого самоврядування, об’єктів, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 2018 рік

Друк

харч_01.02.2019.jpgНа виконання Плану моніторингових досліджень на 2018 рік,погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією 31.01.2018 року, фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» досліджено 10684 проби харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 7923 проби – за мікробіологічними показниками, 237 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,5% та 2,1% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,4% та 2,5% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 2579 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 0,5% проб (м. Умань, Уманський, Черкаський, Чигиринський, Жашківський та Маньківський райони)

На вміст пестицидів проведено 934 дослідження харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,2%) у Жашківському районі.

Протягом 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 427 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відому керівників органів влади та місцевого самоврядування, об’єктів, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 11 місяців 2018

Друк

11122018.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 8463 проби харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 7913 проб – за мікробіологічними показниками, 252 проби – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,7% та 2,3% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,5% та 2,3% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 2341 пробу овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 0,8% проб (м. Умань, Уманський, Черкаський райони)

На вміст пестицидів проведено 606 досліджень харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,3%) у Жашківському районі.

За 11 місяців 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 394 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюються на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини продовжується відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією. 

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 10 місяців 2018

Друк

безпхарчпрод09112018.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 7313 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 6654 проби – за мікробіологічними показниками, 234 проби – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,8% та 2,4% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,6% та 2,4% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 2109 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 0,9% проб (м. Умань, Уманський, Черкаський райони)

На вміст пестицидів проведено 585 досліджень харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,3%) у Жашківському районі.

За 10 місяців 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 357 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюються на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини продовжується відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 9 місяців 2018 року

Друк

харчові_продукти_22102018.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 6500 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 6232 проби – за мікробіологічними показниками, 138 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,9% та 2,5% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,6% та 2,1% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1906 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,0% проб (м.Умань, Уманський, Черкаський райони) .

На вміст пестицидів проведено 582 дослідження харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,4%) у Жашківському районі.

За 9 місяців 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 324 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюються на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік,  погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією. 

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 8 місяців 2018 року

Друк

12092018.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 5423 проби харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 5285 проб – за мікробіологічними показниками, 114 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,9% та 2,1% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 1,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1525 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,2% пробах (м.Умань, Уманський, Черкаський райони) .

На вміст пестицидів проведено 533 дослідження харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,4%).

За 8 місяців 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 249 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюються на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік,  погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією. 

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 7 місяців

Друк

хп131017.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 3646 пробу харчових продуктів– за санітарно-хімічними показниками, 4791 проба – за мікробіологічними показниками, 91 пробу – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,6% та 2,0% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 0,2% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічнимипоказниками (м.Сміла, Монастирищенському, Чорнобаївському районах ), за мікробіологічними показниками ( Шполянському, Чигиринському, Городищенському, Золотоніському, Черкаському районах).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1302 проби овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,0% пробах ( м.Умань, Уманському, Черкаському районах) .

На вміст пестицидів досліджено 346 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено.

За 7 місяців 2018 року лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 240 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік  погодженого з Черкаською обласною державною адміністрацією. 

Результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за ІI квартал

Друк

харч_прод.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 2331 пробу харчових продуктів - за санітарно-хімічними показниками, 2103 проби - за мікробіологічними показниками, 64 проби - за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,6% та 1,4% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 0,2% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Сміла, Монастирищенському, Чорнобаївському районах ), за мікробіологічними показниками (Шполянському, Чигиринському, Городищенському, Золотоніському, Черкаському районах).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1196 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,1% пробах (м.Умань, Уманському, Черкаському районах) .

На вміст пестицидів досліджено 322 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено.

За II квартали 2018 року лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 124 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік погодженого з Черкаською обласною державною адміністрацією.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за I квартал

Друк

харч_прод.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом Iкварталу 2018 року проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 1420 проб харчових продуктів, зокрема 780 проб – за санітарно-хімічними показниками, 640 проб – за мікробіологічними показниками, також 38 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,9% та 1,6% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 0,2% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у м. Сміла (33,3%), Монастирищенському районі (5,0%), Чорнобаївському районі (2,3%), а також за мікробіологічними показниками – у Шполянському (12,5%), Чигиринському (4,3%), Городищенському (3,8%), Золотоніському (3,7%), Черкаському (3,3%) районах.

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 229 проб овочів і фруктів, відхилень не виявлено.

На вміст пестицидів досліджено 202 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 38 проб без відхилень.

Протягом Iкварталу 2018 року лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 124 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, затвердженого в Міністерстві охорони здоров’я України та погодженого з Черкаською обласною державною адміністрацією. 

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 12 місяців 2017

Друк

9012018п.jpgФахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом 12 місяців2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 11078 проб харчових продуктів, зокрема 6555 проб – за санітарно-хімічними показниками, 4448 проб – за мікробіологічними показниками та 75 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 1,4% та 2,5% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,15% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у м.Сміла (14,7%), Жашківському районі (3,5%), м.Ватутіне (3,4%), Канівському районі (3,2%), Маньківському районі (3,4%), Смілянському районі (3,1%), а також за мікробіологічними показниками – у м.Черкаси (11,8%), Уманському районі (9,3%), Драбівському районі (5,7%), Смілянському районі (3,6%), Городищенському районі (3,5%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1993 проби овочів і фруктів, відхилення виявлені у 56 (2,8%) пробах: м.Ватутіне, Умань, Уманському, Жашківському, Маньківському, Чорнобаївському, Звенигородському районах.

На вміст пестицидів досліджено 365 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 75 проб без відхилень.

Протягом 12 місяців2017 р. лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 752 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 1 нестандартну пробу сої у Черкаському районі.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за 9 місяців

Друк

хп131017.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом 9 місяців2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 8192 проби харчових продуктів, зокрема 4800 проб – за санітарно-хімічними показниками та 3392 проби – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,6% та 2,1% проб проти 1,1% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у м.Сміла (19,2%), Канівському районі (6,1%), Маніьківському районі (4,2%), Жашківському районі (4,05%), м.Ватутіне (3,6%), а також за мікробіологічними показниками – у м.Черкаси (11,5%), Уманському районі (6,1%), Смілянському (4,5%), Драбівському районі  (4,1%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1592 проби овочів і фруктів, відхилення виявлені у 48 (3%) пробах: м.Ватутіне, Умань, Уманському, Жашківському, Маньківському, Чорнобаївському, Звенигородському, Канівському, Черкаському районах.

На вміст пестицидів досліджено 211 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 75 проб без відхилень.

Протягом 9 місяців2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 603 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.