Амосферне повітря

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 4 місяці 2018 року

Друк
PDF

атмосферне_повітря.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За  4 місяці  2018 року відібрано та досліджено 1560 проб атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Смілянському, Канівському,Маньківському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Моніторинг за станом атмосферного повітря буде продовжуватись.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за І квартал 2018 року

Друк
PDF

03112017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За І квартал 2018 року відібрано та досліджено 1130 проб атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Смілянському, Канівському,Маньківському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Моніторинг за станом атмосферного повітря буде продовжуватись у наступному кварталі.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за січень 2018 року

Друк
PDF

130218повітря.pngВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, затверджений Черкаською обласною державною адміністрацією, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

Засічень 2018 року відібрано та досліджено 138 проби атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлюються на офіційномусайті "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 2017 рік

Друк
PDF

атмосферне повітряВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За 12 місяців 2017 року відібрано та досліджено 8152 проби атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у  381 (4,7 %) пробі.

Найвищі показники забруднення атмосферного повітря зареєстровано у м. Черкаси, зокрема, за вмістом формальдегіду та оксиду вуглецю, що можливо пов’язане з пожежею на Ірдинських торфовищах у вересні поточного року та  в Монастирищенськомурайоні – за вмістом діоксиду азоту, ймовірно внаслідок забруднення повітря викидами газів від автотранспорту.

Результати моніторингу доведено до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для застосування відповідних заходів щодо покращення стану атмосферного повітря.

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря за І півріччя 2017 року

Друк
PDF

повітря_ілл_2017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

Впродовж  І півріччя  2017 року відібрано та досліджено 3245 проб атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у  239 (7,4%) пробах.

Найвищі показники забруднення  атмосферного повітря зареєстровано  у м. Черкаси, зокрема, за вмістом формальдегіду (55,5%) та  оксиду вуглецю (35,9%). В Монастирищенському районі виявлено 3 (2,3%) проби  з перевищенням гранично допустимих концентрацій діоксиду азоту.

Лабораторний центр продовжує моніторинг атмосферного повітря області.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря у м. Черкаси та його вплив на здоров’я населення

Друк
PDF

хоменко.jpgВпродовж 2016 року у м. Черкаси Черкаським міським відділенням ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджено 1920 проб атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій (далі –ГДК) виявлено у 128 (6,7%) пробах. За вмістом оксиду вуглецю досліджено 560 проб, перевищення ГДК виявлено у 64 (11,4%) пробах у 1,4 рази, формальдегіду 336 – 64 (19,1%) в 1,3 рази, пилу - 64 проби, діоксиду сірки - 72, діоксиду азоту - 556, ароматичних вуглеводнів - 18, фенолу - 4, аміаку - 184, сірководню - 4, сірчаної кислоти - 28, відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Поза цим, за 12 місяців фахівцями санітарно-гігієнічної лабораторії ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджено 228 проб атмосферного повітря, перевищення ГДК, максимально разових концентрацій виявлено у 3 (1,3%) пробах. Спостерігалося перевищення ГДК у 2,96 рази за вмістом пилу.

Детальніше...

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря області впродовж 2016 року

Друк
PDF

ба.jpgЗ метою здійснення моніторингу забруднення атмосферного повітря  Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»  у 2016 році проведено 7262 дослідження  на маршрутних та пересувних (підфакельних) точках, а також на межі санітарно-захисних зон промислових підприємств, в межах житлової забудови, поблизу вуличних магістралей, з них у 150 (2,1%) пробах виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

В основному зареєстровані перевищення гігієнічних нормативів за вмістом формальдегіду, оксиду вуглецю,  діоксиду азоту, сірководню, аміаку, пилу. Найбільш високі показники реєструвались у м. Черкаси (10,8%), Канівському (0,2%), Христинівському (0,4%), Уманському (0,9%), Городищенському (2,3%) районах, зокрема за вмістом формальдегіду, оксиду вуглецю та оксиду азоту.

Моніторинг якості стану атмосферного повітря в області буде продовжено лабораторним центром і у 2017 році.