Амосферне повітря

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 12 місяців 2021 року.

Друк
PDF

mon12 

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 2021 року в області зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 7 потерпілими, 1 людина померла.

Захворювання обумовлені вживанням в’яленої та сушеної річкової риби (тарань, плотва), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Хворіли мешканці м. Черкаси, м. Золотоноша та с. Благодатне Золотоніського району.

Також захворювання на ботулізм пов’язані із вживанням м’ясних домашніх консервів (свиняча тушонка, паштет м’ясний, консервована свиняча домашня ковбаса, консервована кров’янка). Хворіли мешканці с. Васильків Звенигородського району, с. Трушівці Черкаського району. Мешканець с. Орадівка Уманського району захворів на ботулізм після вживання в’яленого м’яса домашнього приготування.

Детальніше...

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 10 місяців 2021 року

Друк
PDF

 gigmon10.jpg

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 10 місяців 2021 року в області зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 7 потерпілими, 1 людина померла.

Захворювання обумовлені вживанням в’яленої та сушеної річкової риби (тарань, плотва), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Хворіли мешканці м. Черкаси, м.Золотоноша та с. Благодатне Золотоніського району.

Також захворювання на ботулізм пов’язані із вживанням м’ясних домашніх консервів (свиняча тушонка, паштет м’ясний, консервована свиняча домашня ковбаса, консервована кров’янка). Хворіли мешканці с.Васильків Звенигородського району, с. Трушівці Черкаського району. Мешканець с.Орадівка Уманського району захворів на ботулізм після вживання в’яленого м’яса домашнього приготування.

Детальніше...

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 9 місяців 2021 року

Друк
PDF

mon9m

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 9 місяців 2021 року в області зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 7 потерпілими, 1 людина померла.

Захворювання обумовлені вживанням в’яленої та сушеної річкової риби (тарань, плотва), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Хворіли мешканці м. Черкаси, м.Золотоноша та с. Чапаївка Золотоніського району.

Детальніше...

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за І квартал 2021 року

Друк
PDF

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", впродовж І кварталу 2021 року в області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 3 потерпілими, 1 потерпіла померла.

Захворювання обумовлене вживанням в’яленої річкової риби (тарань) домашнього приготування (1 потерпілий, мешканець с. Благодатне Золотоніського району), м’ясних домашніх консервів (тушонка з м’яса свинини, паштет, домашня ковбаса, залита жиром) – мешканки с. Васильків Шполянського району та с. Трушівці Чигиринського району Черкаської області. Померла 45-річна мешканка с.Трушівці, яка вживала домашню консервовану ковбасу, залиту жиром, що була виготовлена у домашніх умовах вочевидь з порушенням санітарних правил та технології приготування.

Впродовж І кварталу 2021 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" відібрано та досліджено 4729 проб питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками – 3121, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 39 (1,3%) проб (Тальнівський, Чорнобаївський, Шполянський, Городищенський, Канівський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 1608 проб, з яких у 24 (1,5%) пробах виявлено відхилення (м. Сміла, м.Умань, Звенигородський, Христинівський, Шполянський, Чорнобаївський, Кам’янський, Городищенський райони).

Досліджено 1383 проби питної води нецентралізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками 978 проб, 89 відхилень (9,1%) (Городищенський, Золотоніський, Маньківський, Уманський, Черкаський, Шполянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 405 проб, з них 29 відхилень (7,2%) (Черкаський, Городищенський, Звенигородський, Уманський, Христинівський, Лисянський райони).

На вміст нітратів досліджено 255 проб води з індивідуальних, громадських колодязів та громадських каптажів, виявлено перевищення вмісту нітратів у 53 пробах (20,8%) – Маньківський, Шполянський, Чигиринський, Черкаський райони.

За санітарно-хімічними показниками за звітний період досліджено 1957 проб харчових продуктів, 32 відхилення (1,6%) (Шполянський, Звенигородський райони, м. Умань), також 2924 проби досліджено за мікробіологічними показниками (11 відхилень (0,4%) (м. Черкаси, Шполянський район).

Відібрано та досліджено 270 проб атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо, відхилення від гігієнічних нормативів не виявлені, також проведено 182 дослідження повітря закритих приміщень, без відхилень.

Досліджено 1039 проб води водойм – виявлено 9 (0,9%) відхилень за мікробіологічними показниками (Золотоніський, Кам’янський, Катеринопільський, Канівський, Канівський райони).

Досліджено 372 проби ґрунту за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, з них 15 відхилень (4,0%) за мікробіологічними показниками (м. Черкаси).

Здійснено 52 виміри рівнів шуму, 2 – вібрації, 4 – електромагнітних випромінювань на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення. Встановлено перевищення гранично допустимих рівнів шуму (30,8%). Перевищень гранично допустимих рівнів електромагнітного випромінювання та вібрації не встановлено.

Проведено 305 вимірів радіаційного фону, відхилень не виявлено.

Досліджено 309 проб на вміст радіонуклідів Cs137та Sr90, із них будівельних матеріалів – 193, харчових продуктів – 14, інші – 102, перевищень не виявлено.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг об’єктів довкілля в області.

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 9 місяців 2020 року

Друк
PDF

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 9 місяців 2020 року в області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 потерпілими, які одужали. Захворювання обумовлене вживанням в’яленої та копченої річкової риби (тарань, лящ), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Це були мешканці м. Черкаси та с. Геронимівка Черкаського району.

В області зареєстровано 3 випадки отруєнь неїстівними грибами з 4 потерпілими (дорослі). Отруїлися грибами мешканці м. Умань, с. Яснозір’я Черкаського району, с. Кочержинці Уманського району. Потерпілі вживали гриби грузді засолені, невідомі гриби, схожі на шампіньйони, гриби підсливники (підвишні) відварені, смажені, які, вочевидь, потерпілі переплутали із блідою поганкою.

За 9 місяців 2020 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" відібрано та досліджено 17921 пробу питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками – 11988, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 199 (1,7 %) проб (Звенигородський, Золотоніський, Черкаський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 5933 проби, з яких у 162 (2,7%) пробах виявлено відхилення (Канівський, Драбівський, Городищенський, Уманський райони, м. Сміла).

Досліджено 5801 пробу питної води нецентралізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками 4394 проби, 316 відхилень (7,2%) (Звенигородський. Уманський, Шполянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 1407 проб, з них 113 відхилень (8,03%) (м. Черкаси, м. Умань, м. Ватутіно, Городищенський, Канівський, Монастирищенський, Шполянський, Уманський райони).

За санітарно-хімічними показниками за звітний період досліджено 3833 проби харчових продуктів, 2 відхилення (0,05%) (Звенигородський район), також 9724 проби досліджено за мікробіологічними показниками (34 відхилення (0,3%) (м. Черкаси, м. Умань, Городищенський, Драбівський, Уманський, Канівський райони).

Відібрано та досліджено 4214 проб атмосферного повітря, відхилення в 63 (1,5%) пробах (м. Черкаси та м. Умань), також проведено 1218 досліджень повітря закритих приміщень, 43 відхилення ( 3,5%) (м. Черкаси).

Досліджено 4495 проб води водойм – виявлено 201 (4,5%) відхилення за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками (м. Черкаси, м. Умань, м.Сміла, Драбівський, Золотоніський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Чигиринський, Чорнобаївський райони).

Досліджено 2424 проби ґрунту за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, з них 37 відхилень (1,5%) за мікробіологічними та паразитологічними показниками (м.Сміла, м.Умань, Уманський район).

Здійснено 210 вимірів рівнів шуму, 41 – вібрації, 6 – електромагнітних випромінювань на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення. Встановлено перевищення гранично допустимих рівнів шуму (29,05%), вібрації (53,7%). Перевищень гранично допустимих рівнів електромагнітного випромінювання не встановлено.

Проведено 1060 вимірів радіаційного фону, відхилень не виявлено.

Досліджено 1306 проб на вміст радіонуклідів Cs137та Sr90, із них будівельних матеріалів – 771, харчових продуктів – 44, ґрунту – 24, інші – 467, перевищень не виявлено.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг об’єктів довкілля в області.

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 8 місяців 2020 року

Друк
PDF

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 8 місяців 2020 року в області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 потерпілими, які одужали. Захворювання обумовлене вживанням в’яленої та копченої річкової риби (тарань, лящ), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Це були мешканці м. Черкаси та с. Геронимівка Черкаського району.

В області зареєстровано 3 випадки отруєнь неїстівними грибами з 4 потерпілими (дорослі). Отруїлися грибами мешканці м. Умань, с. Яснозір’я Черкаського району, с. Кочержинці Уманського району. Потерпілі вживали гриби грузді засолені, невідомі гриби, схожі на шампіньйони, гриби підсливники (підвишні) відварені, смажені, які, вочевидь, потерпілі переплутали із блідою поганкою.

За 8 місяців 2020 року лабораторіями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" відібрано та досліджено 15033 проби питної води централізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками – 9916, з яких не відповідало гігієнічним нормативам 172 (1,7 %) проб (Звенигородський, Золотоніський, Черкаський, Чорнобаївський, Смілянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 5117 проб, з яких у 139 (2,7%) пробах виявлено відхилення (Канівський, Катеринопільський, Чорнобаївський, Драбівський, Смілянський, Уманський райони, м. Сміла).

Досліджено 4796 проб питної води нецентралізованого водопостачання, зокрема за санітарно-хімічними показниками 3627 проб, 294 відхилення (8,1%) (Звенигородський. Уманський, Шполянський райони), за мікробіологічними показниками досліджено 1169 проб, з них 93 відхилення (7,96%) (м. Черкаси, м. Умань, Корсунь-Шевченківський, Канівський, Монастирищенський, Шполянський, Уманський райони).

За санітарно-хімічними показниками за звітний період досліджено 2712 проб харчових продуктів, 2 відхилення (0,07%) (Звенигородський район), також 8336 проб досліджено за мікробіологічними показниками (27 відхилень (0,3%) (м. Черкаси, м. Умань, Уманський, Канівський райони).

Відібрано та досліджено 3466 проб атмосферного повітря, відхилення в 53 (1,5%) пробах (м. Черкаси та м. Умань), також проведено 915 досліджень повітря закритих приміщень, 16 відхилень ( 1,8%) (м. Черкаси).

Досліджено 3757 проб води водойм – виявлено 161 (4,3%) відхилення за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками (м. Черкаси, м. Умань, м.Сміла, Драбівський, Золотоніський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Чигиринський, Чорнобаївський райони).

Досліджено 1991 пробу ґрунту за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, з них 29 відхилень (1,5%) за мікробіологічними та паразитологічними показниками (м.Сміла, м.Умань, Уманський район).

Здійснено 204 виміри рівнів шуму, 41 – вібрації, 6 – електромагнітних випромінювань на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення. Встановлено перевищення гранично допустимих рівнів шуму (29,9%), вібрації (53,7%). Перевищень гранично допустимих рівнів електромагнітного випромінювання не встановлено.

Проведено 950 вимірів радіаційного фону, відхилень не виявлено.

Досліджено 1231 пробу на вміст радіонуклідів Cs137та Sr90, із них будівельних матеріалів – 756, харчових продуктів – 36, ґрунту – 24, інші – 415, перевищень не виявлено.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг об’єктів довкілля в області.

Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля за 7 місяців 2020 року

Друк
PDF

За результатами моніторингу об’єктів довкілля та неінфекційної захворюваності населення області, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", впродовж 7 місяців 2017 року в області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 потерпілими, які одужали. Захворювання обумовлене вживанням в’яленої та копченої річкової риби (тарань, лящ), виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Це були мешканці м.Черкаси та с.Геронимівка Черкаського району.

В області зареєстровано 3 випадки отруєнь неїстівними грибами з 4 потерпілими (дорослі). Отруїлися грибами мешканці м.Умань, с. Яснозір’я Черкаського району, с. Кочержинці Уманського району. Потерпілі вживали гриби грузді засолені, невідомі гриби, схожі на шампіньйони, гриби підсливники (підвишні) відварені, смажені, які, вочевидь, потерпілі переплутали із блідою поганкою

Детальніше...

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря в області за І півріччя 2020 року

Друк
PDF

ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей, а також співпрацює на договірних засадах із зацікавленими підприємствами, організаціями та громадянами.

Впродовж І півріччя 2020 року фахівцями лабораторного центру відібрано та досліджено 3014 проб атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у 44 (1,4%) пробах.

Найвищі показники забруднення атмосферного повітря зареєстровано у м. Черкаси (серед досліджених 168 проб виявлено 23 (13,7%) проби з відхиленнями), зокрема у 6 пробах - на вміст формальдегіду на підприємстві ФОП Шалітова Т.Л. (виробництво меблів) та у 3 пробах на вміст фенолів та формальдегіду у приміщеннях КНП «Четвертий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Результати моніторингу стану атмосферного повітря направляються на адресу зацікавлених підприємств, організацій та висвітлюються на офіційному сайті ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Враховуючи важливість зазначеного питання лабораторний центр і надалі буде проводити моніторингові дослідження атмосферного повітря, за їх результатами вносити відповідні пропозиції органам влади та місцевого самоврядування, керівникам підприємств та організацій тощо.

Результати соціально-гігієнісгого моніторингу об'єктів довкілля у Черкаській області за І квартал

Друк
PDF

Впродовж І кварталу 2020 року соціально-гігієнічний моніторинг об’єктів довкілля здійснювався Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2020 рік.

В рамках цієї роботи проводились моніторингові дослідження атмосферного повітря, ґрунту, води питної централізованого та нецентралізованого водопостачання, води поверхневих водойм, атмосферного повітря, повітря закритих приміщень, харчових продуктів, тощо.
Показником екологічного неблагополуччя зовнішнього середовища, зокрема забруднення атмосферного повітря, в першу чергу, є патологія органів дихання.
Забруднене повітря сприяє виникненню та посилюванню таких станів, як гострі і хронічні неспецифічні захворювання верхніх дихальних шляхів: хронічний бронхіт, емфізема легенів, бронхіальна астма, рак легенів. Займаючи перше місце у структурі первинної захворюваності серед всіх груп населення, клас «Хвороби органів дихання» складає проблему профілактики по захворюваності.
Переважно джерелом забруднюючих речовин є автомобільний транспорт та викиди підприємств.
Європейське Бюро ВООЗ стверджує, що забруднення атмосферного повітря може бути провокуючою причиною до 7-10% всіх випадків респіраторних захворювань серед дітей, 3-7% нових випадків хронічних обструктивних захворювань, 3-15% нових випадків бронхіальної астми.
За результатами лабораторних досліджень атмосферного повітря, проведених фахівцями Черкаського обласного лабораторного центру у І кварталі 2020 року, перевищень гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин у 631 пробі, відібраній на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового призначення, а також в зоні впливу вуличних магістралей, не виявлено.

Дослідження води з джерел централізованого водопостачання показали, що питома вага проб з відхиленнями від гігієнічних нормативів за санітарно-хімічними показниками (переважно забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) перевищувала середньообласний показник у Золотоніському (18,2%), Катеринопільському (6,3%), Уманському (9.1%), Драбівському (4,8%), Смілянському (3,3%) районах. За мікробіологічними показниками (загальне мікробне число, наявність ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) найбільша кількість відхилень реєструвалась у Золотоніському (18,2%), Катеринопільському (6,3%), Чорнобаївському (2,7%) районах.
Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю води у приватних колодязях) не відповідали проби води у Звенигородському (37,04%), Уманському (20,35%), Золотоніському (13,5%), Городищенському (10,5%) районах.
З незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання пов’язана значна кількість хвороб людини. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я, зумовлюючи виникнення специфічних хвороб. Мікробне забруднення води може призвести до спалахів інфекційних захворювань, адже вода може бути фактором передачі багатьох захворювань, а перевищення вмісту токсичних речовини – до масових отруєнь.

Актуальною в наш час є проблема вмісту нітратів у питній воді джерел нецентралізованого водопостачання Так, вміст нітратів у воді криниць перевищував обласний показник у 30% відібраних проб із джерел нецентралізованого водопостачання (Городищенський, Звенигородський та Жашківський райони).
В даний час проблема нітратів за своїми масштабами та наслідками вийшла на глобальний рівень.
Вона полягає в тотальному забрудненні ними біосфери, що призводить до порушення біологічної рівноваги у біоценозах, насамперед антропогенних, негативному впливу їх на організм людини, особливо дітей раннього віку (до 3-х років) та вагітних жінок, погіршенні якості рослинних сільськогосподарських продуктів та води питної, призначеної для споживання людиною.
Нітрати характеризуються досить широким спектром токсичної дії. Високий вміст нітратів у питній воді може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей раннього віку (до 3-х років), що знаходяться на штучному вигодовуванні.
З метою охорони здоров’я дітей від негативного впливу нітратів води джерел нецентралізованого водопостачання, населенню, особливо сім’ям, де є діти раннього віку та до шести років, необхідно виважено відноситися до нітратного навантаження, зокрема для приготування молочних суміші використовувати бутильовану воду гарантованої якості.
Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» вивчає якість води за концентрацією нітратів в джерелах водопостачання, воду яких використовують у харчуванні дітей та вагітних жінок, а саме, відповідно до договору з Черкаською міською радою лабораторний центр здійснює дослідження питної води в приватному секторі м. Черкаси з нецентралізованих джерел водопостачання, що використовується для харчування дітей віком до трьох років.
За результатами лабораторних досліджень ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), а також в зонах впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів відхилень від гігієнічних нормативів за мікробіологічними, паразитологічними та санітарно-хімічними показниками у І кварталі 2020 року не було.
За результатами радіологічних досліджень харчових продуктів, лікарських рослин, питної води, будівельних матеріалів, ґрунту (446 досліджень) відхилень не було. Перевищень гранично - допустимих рівнів радіаційного фону (всього 310 вимірювань) також не виявлено.

За наслідками проведеної роботи фахівцями Черкаського обласного лабораторного центру готувалися відповідні пропозиції органам виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, визначення факторів, що шкідливо впливають на стан здоров'я населення та їх усунення.

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря в області за 11 місяців 2019 року

Друк
PDF

566806.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р.,ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

Впродовж 11 місяців 2019 року досліджено понад 8 тис.проб атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин (оксид вуглецю, формальдегід, діоксид азоту, пил) виявлено у 1,3% проб (м. Черкаси, Маньківський та Канівський райони) .

Проведено більше 2 тис. досліджень повітря закритих приміщень, відхилення виявлені у 0,5% досліджень.

Лабораторний центр продовжує моніторинг атмосферного повітря області.

Про результати досліджень атмосферного повітря у м. Черкаси

Друк
PDF

повітря09.04.2019.jpgУ ході моніторингу стану довкілля Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" 28.10.2019. проведено відбір проб атмосферного повітря на перехресті
бульв. Шевченка та вул. Чорновола у м. Черкаси.

За результатами лабораторних досліджень перевищень максимально разових гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин (діоксид азоту, аміак, фенол, вуглецю оксид) не виявлено.

Дослідження атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин будуть проводиться в подальшому і в інших критичних місцях м. Черкаси.

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря в області за І півріччя 2019 року

Друк
PDF

566806.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

Впродовж І півріччя  2019 року із проведених 4450 досліджень атмосферного повітря перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у 106 (2,4%) дослідженнях (м. Черкаси та Канівський район) та 27 досліджень на визначення концентрації діючих речовин пестицидів – без відхилень.

Проведено 1158 досліджень повітря закритих приміщень, відхилення виявлені у 3 (0,9%) дослідженнях.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлюються на офіційному сайті ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Лабораторний центр продовжує моніторинг атмосферного повітря області.

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря в області за І квартал 2019 року

Друк
PDF

повітря09.04.2019.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р. ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За І квартал 2019 року відібрано та досліджено 1020 проб атмосферного повітря, перевищень гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлюються на офіційному сайті ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Лабораторний центр продовжує моніторинг атмосферного повітря області.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 12 місяців 2018 року

Друк
PDF

03112017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За 12 місяців 2018 року досліджено 14028 проб атмосферного повітря.

Перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у 290 (2,1%) пробах (мм. Черкаси,Канів за вмістом пилу, діоксиду азоту, формальдегіду, аміаку, оксиду вуглецю та ін).

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлювались на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направлені в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми.

Лабораторні дослідження стану атмосферного повітря включені у План моніторингових досліджень на поточний рік.