Групові захворювання

Про групове захворювання на гостру кишкову інфекцію серед вихованців дошкільного навчального закладу

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»повідомляє, що 18.01.2019 р. з Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР надійшло три екстрених повідомлення про випадки гострої кишкової інфекції. Захворілі діти є вихованцями приватного дошкільного навчального закладу (ясла-садочок) «Місто друзів» (м. Черкаси, вул. Зінченко, 19).

Всі хворі діти госпіталізовані до Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР з попереднім діагнозом «Гострий гастроентероколіт», де їм надається відповідна медична допомога.  

Фахівцями Черкаського міського відділу Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства здоров’я України» проведено епідеміологічне розслідування випадку групового захворювання. З метою встановлення причин його виникнення спалаху та локалізації і ліквідації, для лабораторних досліджень відібрано зразки харчових продуктів, води, з об’єктів довкілля взято гігієнічні змиви на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору, проведено бактеріологічне та вірусологічне обстеження персоналу дошкільного навчального закладу та контактних дітей (ясла-садочок) «Місто друзів» на кишкову групу інфекцій.

Проведено заключну дезінфекцію.

Епідеміологічне розслідування групового захворювання триває.

Про групове захворювання на ГКІ серед вихованців ДНЗ №89 гр.10 «Віночок» м.Черкаси

Друк
PDF

27.02.2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що групове захворювання на гостру кишкову інфекцію, яке зареєстроване серед дітей з групи №10 дошкільного навчального закладу (ясла-садочок) комбінованого типу №89 «Віночок» Черкаської міської ради, локалізоване та ліквідоване.

Причиною спалаху послужили носії норовірусу, які були виявлені при обстеженні контактних.

Усі хворі проліковані та станом на 30.11.2018 року виписані з стаціонару.

В ході епідеміологічного розслідування фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведено лабораторні дослідження об’єктів довкілля, обстежено контактних осіб. Здійснено комплекс необхідних профілактичних та протиепідемічних заходів в осередку групового захворювання, проведено заключну дезінфекцію.

Про групове захворювання на ГКІ серед вихованців ДНЗ №89 гр.10 «Віночок» м.Черкаси

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»повідомляє, що 26.11.2018 р. з Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР надійшло 3 екстренних повідомлення про випадки гострої кишкової інфекції серед вихованців дошкільного навчального закладу (ясла-садочок) комбінованого типу №89 гр.10 «Віночок» Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул. Тараскова,8).

Всі хворі діти госпіталізовані до Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР, де їм надається відповідна медична допомога з попереднім діагнозом «Гострий гастроентероколіт».

Фахівцями Черкаського міського відділу Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства здоров’я України» проведено епідеміологічне розслідування випадку групового захворювання. З метою встановлення причин його виникнення спалаху та локалізації і ліквідації, для лабораторних досліджень відібрано зразки харчових продуктів, води, з об’єктів довкілля взято гігієнічні змиви на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору, проведено бактеріологічне обстеження персоналу дошкільного навчального закладу (ясла-садочок) комбінованого типу №89 та контактних дітей на кишкову групу інфекцій. Проведено заключну дезінфекцію.

Епідеміологічне розслідування групового захворювання триває.

Про групові захворювання на гострі кишкові інфекції та кір в області за перше півріччя 2018 року

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що за перше півріччя 2018 року в області зареєстровано 1581 випадок захворювання на гострі кишкові інфекції, або 127,4 на 100 тис. нас. проти 141,6 у минулому році.

Необхідно зазначити, що з початку 2018 року в області зареєстровано 5 групових захворювання на гостру кишкову інфекцію (мм. Черкаси - 3, Умань - 2), внаслідок яких постраждало 27 осіб, у т.ч. 26 дітей до 15 років. За результатами лабораторних досліджень етіологічним фактором у 4-х був ротавірус, 1 – норовірус. Чотири спалахи виникли у дитячих навчально-виховних закладах, один – у школі.

За 6 місяців 2018 року зареєстровано 189 випадків кору, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 15,2, за аналогічний період минулого року виявлено один випадоккору.Хвороба реєструвалась на 18 адміністративних територіях, зокрема в: Золотоніському – 37 випадків, Жашківському - 36, Городищенському – 25 районах,  м.Черкаси – 19, Канівському районі – 13, м.Умань - 11, К.-Шевченківському - 10, Тальнівському - 9, Лисянському - 7, Черкаському  – 5, Драбівському, Кам’янському, Маньківському по 3 районах, мм. Сміла, Звенигородському та Чорнобаївському районах по 2, м. Ватутіно та Смілянському районі по 1. Серед захворілих осіб – 63 дітей віком 0-17 років.

За звітний період локалізовано та ліквідовано 6 групових захворювань на кір, зокрема зареєстровані в: Золотоніському районі – 3, м.Черкаси, Уманському, Тальнівському районах по 1. Внаслідок яких постраждало 36 осіб, у т. ч. дітей від 0 до 17 років – 14, діагноз лабораторно підтверджений у 26 осіб, не щеплені - 14.

В осередках проведені відповідні протиепідемічні і профілактичні заходи.

Про групове захворювання на ГКІ серед вихованців молодшої групи №1 ДНЗ (ясла-садок) №73 «Мальвіна»

Друк
PDF

27.02.2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що групове захворювання на гостру кишкову інфекцію, яке зареєстроване серед вихованців молодшої групи №1 дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу №73 «Мальвіна» Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул. Сумгаїтська, 57) локалізоване та ліквідоване.

Причиною спалаху могли послужити носії ротавірусу, які були виявлені при обстеженні контактних, через руки дітей при незабезпеченні умов та дієвого контролю збоку персоналу для дотримання та виконання вихованцями правил особистої гігієни, порушення персоналом санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в приміщеннях загального користування групи.

Усі хворі проліковані та виписані у задовільному стані з дитячого інфекційного відділення Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» Черкаської міської ради.

В ході епідеміологічного розслідування фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведено лабораторні дослідження об’єктів довкілля, бактеріологічно та вірусологічно обстежено хворих і контактних осіб. Здійснено комплекс необхідних профілактичних та протиепідемічних заходів в осередку групового захворювання, проведено заключну дезінфекцію.