Інформація для населення

ГРВІ та грип: підготовка до епідсезону 2021-2022

Друк
PDF

22.09.2021 року в Державній установі «Центр громадського здоров’я МОЗ України» відбулася прес-конференція щодо підготовки до епідсезону гострих респіраторних інфекцій та грипу в 2021-2022 роках.

В прес-конференції   фахівці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» озвучили прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я про штами грипу, які будуть циркулювати в Північній півкулі в поточному епідсезоні – це штами, які мають два типи вірусу грипу А Н1N1, H3N2 та два типа вірусу грипу В Washington/Phuket.

Детальніше...

З 23 вересня в усіх регіонах України буде встановлено «жовтий» рівень епіднебезпеки

Друк
PDF

Заступник генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Микола Тищук 21 вересня взяв участь у позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участі керівництва Черкаської обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій.

Державна комісія заслухала доповідь Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка щодо поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та розглянула питання впровадження в усіх регіонах країни «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Прем’єр-міністр зауважив, що епідемічна ситуація в країні стрімко погіршується, тому обов’язок держави — захистити життя та здоров’я людей. Водночас він наголосив, що вакцинація на сьогодні є найефективнішим способом протидії COVID-19, і держава забезпечила можливість будь-кому щепитися безкоштовно.

Глава Уряду наголосив, що Кабінет Міністрів змінами до постанови в певному плані також пом’якшив обмежувальні заходи та дозволив працювати закладам господарювання та освіти навіть у «червоній» зоні, але за певних умов.

«Обмеження «жовтої» та «червоної» зон не поширюватимуться на ті заклади, де персонал та відвідувачі вакциновані, мають негативний тест або підтвердження нещодавно перенесеної хвороби.

За результатами засідання Державна комісія ТЕБ та НС вирішила:

— встановити з 00 год 00 хвилин 23 вересня 2021 р. «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території всіх регіонів України;

— застосувати на території всіх регіонів України обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;

— головам обласних та міста Києва державних адміністрацій вжити заходів щодо забезпечення дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідного рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Учасники засідання акцентували увагу на охопленні населення вакцинацією, зокрема вчителів та працівників закладів освіти. Окрім того, було звернено увагу на зростання захворюваності на COVID-19 серед дітей у орівнянні з минулим роком.

З урахуванням обговорення Державна комісія доручила головам обласних та міста Києва державних адміністрацій вжити заходів до:

— можливості залучення до процесу вакцинації, у тому числі, вчителів та працівників закладів освіти можливостей існуючих пунктів щеплень у закладах освіти;

— забезпечення можливості та організації вакцинації, у тому числі вчителів та працівників закладів освіти за допомогою виїзних мобільних вакцинальних сесій у разі відсутності в закладах освіти постійних пунктів щеплень;

— інформування та проактивного запрошення до вакцинації не лише вчителів та працівників закладів освіти, а також їхніх родичів та родичів здобувачів освіти до існуючих пунктів щеплень у закладах освіти та під час роботи виїзних мобільних вакцинальних сесій.

На самоізоляції в області перебуває 61 навчальний клас

Друк
PDF

61 клас у загальноосвітніх закладах Черкащини нині перебуває на самоізоляції. Лише за останню добу через коронавірус пішли на самоізоляцію 5 класів. Загалом ситуація із захворюваністю на ковід в області погіршується, відзначив заступник в. о. Генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Микола Тищук під час брифінгу щодо епідемічної ситуації на COVID-19 в Черкаській області.

За інформацією управління освіти і науки ОДА, загалом захворіли 43 учні, за останню добу – 4. А також 27 вчителів і працівників школи, з них 9 – за останню добу.

– На самоізоляції нині 1101 учень, за останню добу – 119, – розповів Микола Тищук. – Також 65 освітян, за останню добу – троє. Загалом ситуація із кількістю виявлення нових випадків коронавірусної інфекції загострюється. За останню добу – 5 744 нових випадків в Україні. За добу ми протестували 933 особи. У 163 – підтвердили діагноз. Тож вкотре закликаю наших громадян вакцинуватися. Адже це – єдиний захист від коронавірусу. У разі ж інфікування допоможе полегшити перебіг захворювання.

Нагадаємо, нині в області триває вакцинальна кампанія проти ковіду. Вакцинуватися можна у 31 центрі щеплення населення та 98 пунктах. Діють 25 мобільних бригад.

Пішов із життя Самотуга Віталій Васильович

Друк
PDF

samotugaramka

Колектив Державної установи "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" з глибоким сумом повідомляє, що 16 вересня 2021 року на 74 році після тяжкої хвороби пішов із життя Самотуга Віталій Васильович – головний державний санітарний лікар Черкаської області (1994-2011 роки), заслужений лікар України.

Колеги цінували Віталія Васильовича за його професіоналізм, ділові якості та вміння досягати поставлених цілей, а рідні та друзі – за доброту, чуйність та терпіння. Світлі спогади про Віталія Васильовича навіки залишаться у наших серцях.

Колектив Центру висловлює глибоке співчуття сім’ї та близьким покійного.

Прощання відбудеться 18 вересня 2021 року о 09.45 год. у приміщенні Державної установи "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" за адресою :

м. Черкаси, вул. Волкова , 3

Нарада ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» щодо питань інфекційного контролю та комунікації

Друк
PDF

Фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»16 вересня 2021 року взяли участь у онлайн зустрічі з Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

На зустрічі розглядалися питання ролі центрів контролю та профілактики хвороб у впровадженні профілактики інфекцій та інфекційного контролю на рівні адміністративно-територіальних одиниць та проведенні у 2022 році дослідження з визначення одномоментної розповсюдженості інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги та використання антимікробних препаратів у закладах охорони здоров’я.

Також, було приділено увагу питанню комунікаційних спроможностей та завдань центрів контролю та профілактики хвороб, структури відділів комунікації та інформаційно-роз’яснювальної роботи, їх задач і посадових інструкцій працівників та подальших планів розвитку.

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ ПРОФІЛІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

Друк
PDF

 pgzk1

Черкаська область розташована у центральній частині України, в басейні середньої течії Дніпра. Межує на півночі з Київською, на сході – з Полтавською, на півдні – з Кіровоградською і на заході – з Вінницькою областями.

Площа Черкаської області становить 20,9 тис. кв. кілометрів, що складає 3,5 % території держави (18 місце в Україні).

Область простягнулася із південного заходу на північний схід на 245 км, із півночі на південь – на 150 км. Крайня північна точка лежить неподалік від села Кононівка Драбівського району, південна – поблизу села Колодисте Тальнівського району, західна – біля села Коритня Жашківського району, східна – неподалік села Стецівка Чигиринського району. За математичними розрахунками географічним центром області є точка поблизу села Журавки Городищенського району.

Детальніше...

«Рівень захворюваності на COVID-19 в області зростає», – Людмила Кравченко

Друк
PDF

Епідемічна ситуація захворюваності на COVID-19 в області погіршилась. За останні 7 днів в області виявили 299 нових випадків інфікування. Це на третину більше, порівняно з попереднім тижнем.

Про це повідомила головна санітарна лікарка області Людмила Кравченко на брифінгу в Черкаській ОДА 7 вересня 2021 року.

Захворіли за добу 35 жителів області. Госпіталізовано – 79 осіб.

На сьогодні на стаціонарному лікуванні перебувають 103 особи, під наглядом лікарів на амбулаторному лікуванні – 697.

На території області зареєстровано 20 хворих на COVID-19 зі штамом Delta. Наразі 5 осіб одужали, 3 госпіталізовані. Усі хворі не були щеплені від COVID-19.

За даними Управління освіти та науки Черкаської ОДА, призупинено навчальний процес у Левченківському НВК. Там захворіли двоє працівників школи. Решта закладів освіти працюють у штатному режимі.

«На сьогодні Черкащина перебуває в  «зеленій» зоні епідеміологічної небезпеки. Однак рівень захворюваності зростає. Тому ми повинні дотримуватися всіх карантинних заходів та обов’язково щеплюватися. Не зволікаймо, наше здоров’я залежить від нас», – сказала Людмила Кравченко.

 

Посилення заходів щодо тестування осіб, які відповідають визначенню випадку COVID-19 – основні питання робочої онлайн-наради МОЗ України з регіональними Центрами контролю та профілактики МОЗ України

Друк
PDF

В.о генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (Центр) Людмила Кравченко 3 вересня взяла участь в оn-line нараді, організована МОЗ України, щодо оперативного та належного реагування на ускладнення епідемічної ситуації в Україні. Керівництво МОЗ України звернуло увагу, що в державі епідемічна ситуація ускладнюється і кожного дня збільшується кількість підтверджених та підозрілих випадків корона вірусної хвороби COVID-19. Також було наголошено на посилення заходів щодо тестування осіб, які відповідають визначенню випадку COVID-19.

За результатами наради керівництвом Центру проведено нараду з керівником робіт із ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації, Управлінням охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації щодо збільшення кількості тестувань методом ПЛР, перегляду та оновлення маршрутів щоденного забору і доставки зразків біологічного матеріалу з пунктів забору біологічного матеріалу у вірусологічну лабораторію Центру та оформлено відповідним спільним наказом.

Також, в.о генерального директора Центру спільно із заступником голови Черкаської обласної державної адміністрації провели нараду з керівниками територіальних громад області, де порушувалися питання епідемічної ситуації з COVID-19, збільшення тестувань методом ПЛР і вакцинації проти COVID-19.

Які медичні довідки можуть знадобитись учням

Друк
PDF

Традиційно з першого вересня діти йдуть до школи. Для відвідування учні мають пройти медичний огляд, який входить до Програми медичних гарантій і є безкоштовним. Діти, які вже навчаються в школі, мають проходити медичний огляд один раз на рік, але не обов’язково робити це перед самим навчальним роком. Можна перенести похід до лікаря на будь-який інший час, щоб не утворювались черги, не було скупчення, що дуже важливо під час подолання пандемії коронавірусної інфекції.

Детальніше...

Усі були не щеплені та захворіли вперше: Микола Тищук про «Дельту», а також у цілому про COVID-19 в області

Друк
PDF

У ході сьогоднішнього брифінгу в ОДА фахівці повідомили про захворювання жителів Черкащини на коронавірусну хворобу типу Delta. Таких на Черкащині 20, поміж яких дитина 15 років. Троє нині лікуються на стаціонарі. П’ятеро одужали.

Заступник головної санітарної лікарки області Микола Тищук звернувся до жителів області з тим, аби були відповідальними й дотримувались протиепідемічних заходів. Це дасть змогу вберегтися  від захворювання на коронавірус. Зокрема й новий штам «Дельта». Останній, наголосимо, призводить до більш тяжкого перебігу захворювання й більш швидше шириться.

Єдиним способом для захисту від тяжкого перебігу захворювання є вакцинація. Про це вкотре нагадав під час брифінгу Микола Миколайович.

Він також повідомив, що загалом в області в майже 83 тисяч жителів Черкащини підтвердили діагноз коронавірусної інфекції. Близько 4,5 тисячі – працівники медичних установ.

Із початку року  протестували  методом ПЛР 126,5 тис. осіб.

Найвищі рівні захворювання на 100 тисяч населення впродовж останніх 14 діб днів зареєстровані у тергромадах Звенигородського, Черкаського районів.

Порівняно з минулим тижнем показник захворюваності на коронавірус в області зменшився на 29,85%, захворюваність на 100 тис. населення – 11,88.

Загалом від початку епідемії одужали від хвороби 80,8 тисяч осіб. Зареєстрували 84 випадки повторного захворювання.

Щодо зустрічі з Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України

Друк
PDF

Спеціалісти Державної Установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України взяли участь у онлайн зустрічі з Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України (далі - Центр).

На зустрічі розглядалися питання організації взаємодії Центру з регіональними центрами контролю та профілактики хвороб МОЗ України , а саме : профілі громадського здоров’я як інструмент регіональної політики, проект Положення про відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань, посадові інструкції відділу тощо, регіональні активності Україна – Швейцарського проекту Діємо для здоров’я, аналіз потреб в технічній допомозі та підготовки до написання проекту CDCна 2021- 2022 р., організація взаємодії з об’єднаними територіальними громадами у сфері громадського здоров’я ,результати проекту за фінансової підтримки CDC.

Прихована небезпека цвілі

Друк
PDF

087 

Цвіль – різноманітні гриби, які можуть рости непоміченими протягом багатьох років всередині будинків та підживлюватись вологими умовами.

Тобто цвіль росте там, де є вологе повітря.

Більшість видів цвілі не завдає шкоди, але у великих кількостях може створювати несприятливі умови для проживання та здоров’я людей.

Детальніше...

Щодо участі у міжнародних раундах оцінки якості

Друк
PDF

Фахівці вірусологічної лабораторії Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» взяли участь у міжнародному раунді професійного тестування з діагностики COVID-19 методом полімеразно-ланцюгової реакції ( ПЛР), організованого бюро ВООЗ в Україні.

Детальніше...

Про участь в нараді

Друк
PDF

Медичні працівники ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ України» прийняли участь в нараді Міністерства охорони здоров’я України щодо вакцинації від коронавірусної інфекції.

В нараді були задіяні:

- Міністр охорони здоров’я України – Віктор Ляшко,

- головний державний санітарний лікар України – Ігор Кузін,

- директор Директорату зрозвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я – Марія Карчевич.

На нараді були озвучені питання масової вакцинації, пов’язані з організацією щеплювального процесу, роботою електронних систем охорони здоров’я, нарощування темпів вакцинації в умовах нестійкої епідемічної ситуації.

Команда Міністра охорони здоров’я надала рекомендації щодо покращення роботи надавачів медичних послуг, залучених до проведення вакцинації від COVID-19 – медичного персоналу пунктів щеплень, Центрів масової вакцинації, мобільних бригад, сімейних лікарів.

Завершилась нарада зверненням Міністра охорони здоров’я і його команди до всієї медичної спільноти прискорити процес вакцинації з метою здолання епідемії і розповсюдження коронавірусної інфекції.

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ України» у підтримку заходів по вакцинації від COVID-19 звертається до всіх мешканців регіону з рекомендаціями отримати дворазове щеплення і захистити себе і суспільство від небезпечної вірусної хвороби.