Інформація для населення

ment poch 

Початок нового року — час обіцянок собі. Пообіцяйте піклуватися про ментальне здоров’я — своє та близьких. А якщо не знаєте, з чого почати, ось кілька порад. Завжди можна почати з простого.

Детальніше...

418898630 908031100975331 5939006107736507694 n

Сімейні лікарі також мають сприяти виконанню всіх рекомендацій спеціалістів щодо протипухлинного лікування.

Лікарі первинної ланки мають надавати інформацію щодо профілактики раку шийки матки:

* Рекомендації щодо уникнення впливу факторів ризику розвитку РШМ, пов'язаних зі способом життя.

* Рекомендації щодо вакцинації проти ВПЛ.

Детальніше...

 419087131 komu grup

В Україні зростає захворюваність на грип – хвороба, яка вражає верхні дихальні шляхи, легені, серцевий м’яз та кровоносні судини і може призвести до таких ускладнень, як пневмонія, тромбоз, запалення спинного та головного мозку + запалення серцевого мʼяза (міокардит).

Найефективніший спосіб захиститись від грипу та його ускладнень – зробити щеплення. Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцину проти грипу, корейського або французького виробництва, можна купити в аптеці. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості.

Детальніше...

164818839812189024

Усі ми хоча б раз у житті відкладали на завтра те, що можна і варто було б зробити сьогодні, а натомість заповнювали свій час роботою простішою чи приємнішою. Таке явище має чітку назву – прокрастинація.

Прокрастинація (від англ. Procrastination «затримка, відкладання») проявляється тоді, коли людина, усвідомлюючи необхідність виконання цілком конкретних важливих справ, нехтує цим та відволікається на побутові дрібниці або розваги.

Важливо зрозуміти, що прокрастинації піддаються всі. Вона долає більшість людей, коли ті втомилися або занудьгували, але для деяких перетворюється на справжню залежність. Такі люди цілий день уникають роботи, щоб потім піти додому і працювати до пізньої ночі, відчайдушно намагаючись закінчити те, що могли завершити до обіду.

Детальніше...

vudra ild  sait 

Захисні маски, дистанція та щеплення. Через зростання захворюваності на COVID-19 ВООЗ закликає повернути деякі з карантинних вимог. Пояснюють це спалахом захворюваності після свят.

У МОЗ України вже відреагували та оприлюднили протиепідемічні заходи, що діють постійно, попри скасування загальнонаціонального карантину.

Яка ситуація із поширенням хвороб на Черкащині та чи загрожує жителям області масштабна резервація, журналістам ТРК «Ільдана» розповіла Наталія Видра, заступниця генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

417863347 805120371642181 7401981294371830176 n 

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про припинення надзвичайної ситуації у зв’язку з COVІD-19, проте сама хвороба нікуди не зникла, а пандемія триває. Українці продовжують хворіти та помирати від ковіду, а кількість інфікованих в осінньо-зимовий період традиційно зростає.

Уберегтися від важкого перебігу коронавірусної хвороби та її наслідків можна завдяки вакцинації, яка є безоплатною для всіх жителів України. Скільки саме щеплень треба мати, щоб почуватися захищеним? Кому і коли потрібно робити бустерні дози вакцини проти COVІD-19?

Детальніше...

  11   1

З 11 січня 2024 року набувають чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів. Це важливий етап імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

Відтепер виробники мають розміщувати на упаковках із сигаретами оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки та QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від куріння "Я кидаю курити".

Міністерство юстиції України затвердило 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), розроблених Міністерством охорони здоров’я, технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів.

Детальніше...

 dufteria cgz

Як ми інформували, у Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії. Хоча хвора була госпіталізована до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з'ясовано, що у померлої відсутні щеплення. 

Дифтерія – це інфекційна хвороба, збудником якої є бактерія Corynebacteriumdiphtheriae. Вона небезпечна тим, що виробляє токсин, який перешкоджає утворенню білка в організмі, а на місці запалення утворюється плівка, яка може призвести до утруднення дихання й асфіксії (патологічний стан, при якому виникає задуха).

Детальніше...

 3 v1

ПАП-тест (або мазок Папаніколау) — це процедура, яка видаляє невеликий шар клітин з поверхні шийки матки для подальшого дослідження нормальних та змінених хворобою клітини для виявлення, діагностики різних інфекцій, наслідків аномальної гормональної активності, а також передракових або ракових уражень клітин.

Як відбувається забір матеріалу для тестування?

Процедура проводиться на оглядовому кріслі або столі. Під час Пап-тесту лікар використає пластиковий або металевий інструмент, який називається «дзеркало», щоб розширити вашу піхву і забезпечити доступ до шийки матки. Так лікар зможе оглянути піхву та шийку матки, а також зібрати тонкий шар клітин із поверхні шийки матки та цервікального каналу. Зразок клітин з шийки матки відправляють у лабораторію для перевірки на наявність аномальних клітин.

Детальніше...

 418111557 805792864908265 3097531365719356247 n

Медичні маски, дотримання дистанції та введення «локального карантину» в окремих містах чи областях під час значного підйому рівня захворюваності на гострі респіраторно-вірусні захворювання — це одні з основних протиепідемічних та профілактичних норм, які попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19 діють в Україні на постійній основі. Такі протиепідемічні заходи можуть застосовувати в областях чи окремих районах, містах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу. Або в разі спалаху респіраторно-вірусних інфекцій в окремих установах чи організаціях, навчальних закладах,наприклад, в окремих класах чи школах або на підприємствах. Про це інформують у МОЗ.

Рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу різний для кожної області. Він вираховується залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону, який починається в Україні в жовтні та закінчується навесні.

Детальніше...

 410209706 791166639704221 1234207038680367733 n

Доросла людина має щотижня приділяти помірній фізичній активності 150 – 300 хвилин та щонайменше двічі на тиждень виконувати вправи, які залучають в роботу усі основні групи м'язів. Це – рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я для фізичного і психічного здоров’я (https://bit.ly/3tus1HH).  

Та як їх дотримуватися взимку? І чи варто «впадати в зимову сплячку» із настанням холодів?

Детальніше...

rak shuiku1 

За даними ВООЗ, рак шийки матки посідає сьоме місце серед найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок Європейського регіону. У нашій державі  діагноз «рак шийки матки» щороку ставлять майже 6 тисячам пацієнток. На жаль, у 20-30% жінок цю хворобу виявляють на пізніх ІІІ та ІV стадіях. Саме тому жінці будь-якого віку для профілактики та ранньої діагностики гінекологічних захворювань необхідно регулярно спостерігатися у лікаря, обстежуватися та здавати аналізи.

Детальніше...

kir hvo sait 

В Одесі зареєстровано спалах кору. Діагноз був лабораторно підтверджений у двох дітей з однієї родини. Захворілі — дві дівчинки 3-х та 8-ми років, які не були вакциновані через релігійні переконання батьків.

Діти були госпіталізовані 21 грудня 2023 року до інфекційної лікарні. Фахівцями Одеського Центру контролю та профілактики хвороб розпочато епідемічне розслідування та встановлено коло контактних осіб. Це 32 людини, включно із членами родини захворілих. За ними ведеться медичне спостереження, інформують у Центрі громадського здоров’я.

Детальніше...

holod

За інформацією Українського та Черкаського обласного центрів гідрометеорології як в Україні так і в області буде зниження температура атмосферного повітря. У когось на холод звичайна реакція шкіри, але деякі симптоми можуть свідчити про холодову алергію, яка потребує лікування.

Холодова алергія - це одна з форм «холодової кропив’янки» (алергічне шкірне захворювання), яка виникає під впливом температури, нижчої за температуру шкірних покривів. При чому ця межа низької температури індивідуальна для кожної людини.

Детальніше...