img 5544

17 квітня фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели виїзну вакцинальну сесію у межах проєкту «Острів здоров’я» в селі Ладижинка Уманського району. Працювали спільно з колегами Уманського міськрайонного відділу Центру контролю та профілактики хвороб Черкаської області та працівниками Ладижинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Під час акції на «острівці здоров’я» батьки мали змогу поспілкуватися з лікаркою-педіатринею Центру первинної медико-санітарної допомоги Паланської сільської ради Мариною Опаленко та лікаркою-епідеміологинею Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Іриною Шуляренко.

img 5502

Відвідувачі зустрічі-консультації переглянули відеоролик ЮНІСЕФ Україна про історію 77-річної Єви Карцуб, яка у 7 років перехворіла на поліомієліт та лишилася паралізованою на все життя. 

Батькам розповіли про небезпеку поліомієліту та важливість вакцинації від цього інфекційного захворювання.

 img 5573 

«Ця тяжка хвороба вражає нервову систему та може призвести до незворотного паралічу або навіть смерті. Діти, які не отримали або пропустили щеплення, у небезпеці, адже мають великі ризики захворіти на поліомієліт. Єдиний захист від інфікування – вакцинація. Тому ми закликаємо батьків не зволікати та вакцинувати дітей проти поліомієліту. І сьогодні забезпечили можливість отримати таке щеплення дітям Ладижинської громади», – наголосила Ірина Шуляренко.

На заході працювала вакцинальна бригада амбулаторії села Ладижинка, тож  діти після огляду в лікаря вакцинувалися від поліомієліту.

img 5475

Жителька Ладижинки Наталія прийшла вакцинувати шестирічного сина та розповіла, що сама вакцинована і хоче, аби й він був захищеним та здоровим:

«Синові від народження ведемо календар щеплення. Після цього я буду спокійна, що моя дитина захищена від хвороб та важких ускладнень».

img 5515

Доки батьки отримували безоплатні консультації від лікарів, діти перед вакцинацією перебували на розважальних локаціях: гралися з медичним набором та Зайчиком-Лапчиком, який вакцинувався від хвороб та запрошував маленьких гостей заходу отримати щеплення; розмальовували зображення Зайчика-Запчика та Вакцинки; фотографувалися біля банера з казковими героями.

img 5530

Програма заходу була підготовлена для дітей віком від 18 місяців до 15 років та старше. Так, 13-річна Ілона, яка отримала поліомієлітну вакцину, із задоволенням залишилася на заході, щоб із подругами розмалювати Зайчика-Лапчика:

«Мама сказала, що мені потрібно сьогодні прийти на візит до лікаря. Вакцинували крапельками, тому не було страшно. Також на акції я почула від медиків про захист від інших інфекцій».

img 5493

За день роботи профілактично-вакцинальної групи вакцинували 30 дітей: 25 – від поліомієліту та 5 – від інших хвороб.

img 5561

Під час заходу батьки отримали буклет «Захистіть дитину від невиліковного паралічу, спричиненого поліомієлітом» та ліфлет «Національний календар щеплень». Після вакцинації малечі подарували іграшку Зайчика-Лапчика, старшим діти – термокружку зі слоганом «Я вакцинований – я захищений». Крім того, кожна дитина отримала брендовану кульку. 

img 5551

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжуватиме проводити такі заходи зі щеплення дітей від поліомієліту в межах реалізації проєкту «Острів здоров’я».

img 5566

Матеріал підготовлено у межах проєкту Українського католицького університету (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Бельгії.

img 5562

#ВакцинованіЗахищені

img 5557

img 5550

img 5540

img 5534

img 5518

img 5495