photo 2024-01-30 16-38-21

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я радон є другою за значущістю причиною розвитку раку легенів у багатьох країнах. Залежно від середнього рівня об'ємної активності радону у повітрі приміщень він викликає до 14% усіх випадків раку легень людини.

Об'єктом впливу радону є бронхо-легенева система, у тому числі клітини епітеліальної тканини стінок легень. При вдиханні радіоактивного аерозолю альфа-частинки осідають у дихальних шляхах та можуть спровокувати розвиток раку.

Ризик захворювання на рак легенів, викликаний радоном, залежить від:

  •  рівня об'ємної активності радону;
  •  тривалості його дії;
  •  індивідуальної схильності людини до розвитку цього захворювання.

Варто зауважити, що при спільній дії на організм радону та шкідливих факторів навколишнього середовища (пил, вихлопні гази, продукти спалювання деревини, вугілля та інші) – ризик захворювання посилюється. Для осіб які мають шкідливу звичку тютюнопаління ризик захворювання на рак легенів від впливу радону у багато разів вищий.

Радон у приміщеннях є фактором ризику, якому можна запобігти, з яким можна боротися за допомогою ефективної національної політики та нормативних актів. В Україні затверджено «План заходів щодо зниження рівня опромінення населення радоном та продуктами його розпаду, мінімізації довгострокових ризиків від поширення радону в житлових та нежитлових будівлях, на робочих місцях на 2020–2024 роки», реалізація якого дозволить зберегти життя та здоров'я багатьох людей. Також було розроблено та введено в дію «Порядок проведення моніторингу радону в Україні та нотифікації про радіаційні ризики» і «Методику проведення моніторингу радону».

Кожен з нас може убезпечити себе та своїх близьких від негативного впливу радону, для цього потрібно:

  •  регулярно провітрювати житлові та громадські приміщення;
  •  встановити вентиляцію у підвальному чи цокольному приміщеннях;
  •  під час ремонту чи будівництва звертати увагу на якість будматеріалів;
  •  герметизувати підлогу та щілини у стінах перших, цокольних поверхів та підвалах будівель.