20231109 122751 

Як раніше повідомляв головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на Черкащині зареєстрували перший в епідсезоні 2024 року летальний випадок через ускладнення захворювання на грип – помер 19-річний юнак із Черкас.

Для програми «Тема дня» на Українському радіо Черкаси Ольга Мізінова, заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Черкаського обласного ЦКПХ прокоментувала ситуацію щодо інфекцій в регіоні:

«В області триває епідсезон захворюваності на грип, ГРВІ включно з COVID-19. Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб з початку епідсезону (2 жовтня 2023 року) здійснює щотижневий моніторинг захворюваності на ці інфекції. Кількість захворілих на грип та ГРВІ цього року на 16% більша, ніж за аналогічний період минулого року», – розповіла фахівчиня Центру.

Крім цього на Черкащині лабораторно підтверджено циркуляцію нових штамів коронавірусу – «Пірола» та «Дженні». Хворий самостійно не зможе визначити, який саме у нього субваріант ковіду.

«Клінічна картина майже не відрізняється від попередніх штамів. Хвороба за симптомами схожа на грип – біль у горлі, закладений ніс, підвищення температури тощо», – наголосила Ольга Мізінова.

Вірус ковіду мутує щороку. В організмі вакцинованої людини процес розмноження мутованого вірусу швидко зупиняється, тому він не накопичується. Якщо людина не вакцинована, то вірус в її клітинах розмножується та мутує. Тому при переході від інфікованої до здорової людини вірус стає ще небезпечнішим.

За словами фахівчині Центру на сьогодні всі варіанти та субваріанти коронавірусної інфекції є загрозливими для людей, особливо із групи ризику – 60+ та тих, які мають хронічні захворювання. Вакцинація лишається найдієвішим захистом від важкого перебігу захворювань. У Черкаській області достатньо вакцини від COVID-19, вона безпечна та доступна.

Більше інформації слухайте за покликанням