pixabaycom n1dbkz8

За інформацією ДП «Укрвакцина» у 2022 році медичні заклади Черкас отримали в якості гуманітарної допомоги 1 500 доз вакцини «ГАРДАСИЛ» проти вірусу папіломи людини для щеплення дитячого населення. У аптечній мережі області реалізувалася вакцина «ЦЕРВАРИКС» для проведення зазначених щеплень.

Впродовж 10 місяців 2022 року було зроблено 623 щеплення дівчатам-підліткам віком 9-14 років: 608 – медичними закладами міста Черкаси, 14 – медичними закладами міста Умані та Уманського району.

У 2023 році станом на 31 грудня 2023 року було зроблено 1 046 щеплень дівчатам вікової категорії 9-14 років: обласною лікарнею – 40, медичними закладами міста Черкаси та Черкаського району – 926, міста Умань та Уманського району – 75, Золотоніського району – 5.

Усього за 2022-2023 роки в області проведено 1 630 щеплень за рахунок вакцини «ГАРДАСИЛ», наданої в якості гуманітарної допомоги та вакциною, придбаною особисто. Враховуючи, що повний курс вакцинації потребує дворазового введення вакцини, можна зробити висновок, що в області щеплено проти вірусу папіломи 815 дівчат віком 9-14 років.

Довідково:

Вакцинація проти вірусу папіломи людини може попередити понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом.

Щеплення захищає від розвитку раку шийки матки, раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Вакцинацію від ВПЛ проводять у багатьох країнах світу. В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку «‎рекомендованих», тобто вакцину необхідно придбати за власний кошт.

  • За даними CDC, з 2006 року, коли вакцина була вперше рекомендована, кількість інфікування типами ВПЛ, що спричиняють рак та генітальні бородавки, зменшилися на 88% серед дівчат-підлітків і на 81% серед молодих дорослих жінок.
  • Вакцинація проти ВПЛ зменшила кількість передракових станів РШМ у молодих жінок.
  • Захист, який забезпечує вакцина проти ВПЛ, триває довго. За спостереженнями, близько 12 років після вакцинації захист від ВПЛ залишався високим, без ознак зниження.

Вірус папіломи людини є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом. Існує понад 80 типів папіломавірусу людини, приблизно 30 з них можуть уражати шийку матки та вважаються онкогенними. Близько 70% випадків РШМ асоціюють з інфікуванням ВПЛ типів 16 та 18. Імунна система організму може боротися з інфікуванням вірусу, проте у певної кількості жінок інфікованих ВПЛ, розвивається РШМ.

Коли та кому робити щеплення?

  • Дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-14 до початку статевого життя. Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу.
  • Людям, які живуть із ВІЛ, для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини та віку вакцинації потрібно ввести 3 дози вакцини.

 Зверніться до сімейного лікаря та проконсультуйтеся з питання отримання щеплення від вірусу папіломи людини.