rak shuiku1 

За даними ВООЗ, рак шийки матки посідає сьоме місце серед найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок Європейського регіону. У нашій державі  діагноз «рак шийки матки» щороку ставлять майже 6 тисячам пацієнток. На жаль, у 20-30% жінок цю хворобу виявляють на пізніх ІІІ та ІV стадіях. Саме тому жінці будь-якого віку для профілактики та ранньої діагностики гінекологічних захворювань необхідно регулярно спостерігатися у лікаря, обстежуватися та здавати аналізи.

Рак шийки матки – це злоякісне новоутворення, яке виникає у ділянці шийки матки.

Це захворювання має 5 стадій розвитку:

0 стадія ­– неінвазивний рак, не виходить за межі епітелію шийки;

1 стадія – уражається лише шийка матки, інші органи не порушені;

2 стадія – залучається тіло матки, частина піхви, тканини тазу;

3 стадія – пухлина поширюється на нижню третину піхви, до стінок тазу;

4 стадія (остання стадія) – новоутворення вростає у сусідні органи, виникають метастази.

Основною причиною виникнення раку шийки матки, його збудником є вірус папіломи людини – ВПЛ. Вірусів папіломи людини існує понад 100 видів. Найагресивніші віруси – онкологічні, високоонкогенні 16-й та 18-й тип. Проти цих типів вірусу розроблені та застосовуються імунопрофілактичні засоби  –  вакцини. У багатьох європейських країнах застосовується практика вакцинації дівчат до початку статевого життя, коли вірус ще не потрапив у статеву систему. Європейські спостереження свідчать, що введення зазначеної вакцини захищає від вірусу папіломи людини в середньому близько 10 років. На території України доступні два види вакцин проти ВПЛ – вакцина «Церварікс» та «Гардасіл». 

До інших причин виникнення цього захворювання також відносять:

- ранній початок статевого життя;

- велику кількість статевих партнерів;

- активне або пасивне куріння;

- ослабленість імунної системи;

- наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом. Наявність таких захворювань, як хламідіоз, гонорея, сифіліс та ВІЛ/СНІД, збільшує ризик зараження ВПЛ;

- прийом препаратів для запобігання викидням (штучні форми жіночого гормону естрогену).

Основними симптомами та ознаками раку шийки матки є:

- Кров'янисті виділення зі статевих шляхів у будь-якому віці. Регулярна безболісна менструація є нормою. А ось кров'янисті виділення поза графіком менструацій можуть свідчити про захворювання. Особливу небезпеку становлять кровотечі у жінок старшого репродуктивного віку та в період постменопаузи – вони можуть сигналізувати про онкологічний процес. Візит до лікаря в цьому випадку має бути терміновим.

- Вагінальна кровотеча після статевого акту, між менструаціями чи після менопаузи.

- Рясні рідкі кров'янисті виділення з піхви, які мають неприємний запах.

- Біль унизу живота (може бути показанням для негайного хірургічного втручання).

- Тазовий біль у нижній частині спини або біль під час статевого акту.

Початкові форми раку шийки матки протікають безсимптомно. Найчастіше першою ознакою раку шийки матки є кров'янисті виділення зі статевих шляхів. При цьому біль може не відчуватися. Побачити наявність захворювання на ранніх стадіях може лише акушер-гінеколог під час огляду та призначивши цитологічне дослідження клітин із цервікального каналу. Якщо звернутися до фахового лікаря на початковій стадії розвитку хвороби, шанси вилікуватись становлять 96%.

Тож, якщо ви відчуваєте дискомфорт у органах сечостатевої системи, незрозумілі симптоми чи больові відчуття, варто негайно звернутися до лікаря, не чекаючи, що вони зникнуть самі собою. Не відкладайте візит до лікаря! Пам’ятайте – час має вирішальне значення для профілактики багатьох хвороб.