holod

За інформацією Українського та Черкаського обласного центрів гідрометеорології як в Україні так і в області буде зниження температура атмосферного повітря. У когось на холод звичайна реакція шкіри, але деякі симптоми можуть свідчити про холодову алергію, яка потребує лікування.

Холодова алергія - це одна з форм «холодової кропив’янки» (алергічне шкірне захворювання), яка виникає під впливом температури, нижчої за температуру шкірних покривів. При чому ця межа низької температури індивідуальна для кожної людини.

Слід зазначити, що холодова алергія не залежать від сезону. Контакт з холодними предметами чи холодною водою (під час миття посуду, вживання холодних напоїв, морозива, купання в басейні чи відкритій водоймі) також може спричинити прояви алергії на холод.

Це досить рідкісне явище проявляється у вигляді плямистих висипань, пухирців, які з’являються одразу після впливу низької температури, переважно на відкритих ділянках шкіри (наприклад, руки, обличчя тощо).

Симптоми можуть бути разові та пройти самостійно, коли пацієнт з холоду зайде в тепле приміщення.

Алергія на холод у дітей поширеніша, ніж у дорослих. У малечі тонший гідроліпідний шар шкіри й частіше виникає сухість. Також алергія на холод може частіше проявлятися у людей, які носять надто легкий одяг у морозну погоду.

Під маскою холодової алергії можуть приховуватись аутоімунні захворювання шкіри, такі як: червоний вовчак, пухирчатка і навіть онкологічна патологія.

Холодова кропив’янка невиліковна, але її можна підтримувати в ремісії. Людина повинна передчасно починати приймати антигістамінні препарати, які йому прописує лікар. Необхідно використовувати будь-який крем для захисту шкіри від вітру й морозу. Він наноситься на відкриті ділянки тіла за 15 хвилин до контакту з холодним повітрям.

Профілактика холодової алергії є основною в її попередженні і полягає в уникненню чинників, що можуть впливати на виникнення алергічних реакцій на холод.