1343037 1532425095 613x459 3 0

У грудні 2023 року в Київській області померла нещеплена 73-річна жінка від дифтерії. Хвора була госпіталізована до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання яке передається повітряно-крапельним шляхом, характеризується утворенням фібринозних плівок на слизових оболонках ротоглотки та дихальних шляхів, явищами загальної інтоксикації, ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок. Збудником є дифтерійна паличка, яка виробляє екзотоксин. Джерело інфекції – хвора людина чи бактеріоносій, які виділяють токсигенні штами збудника. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Інкубаційний період дифтерії становить 2–10 днів. Захворювання на дифтерію може мати такі прояви: біль у горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Дифтерійний токсин також може потрапити у кров. До дії токсину чутливі майже всі органи, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система. Унаслідок дії токсину порушується синтез білка клітинами, що призводить до гибелі клітини.

Ускладнення від дифтерії можуть включати: обструкцію дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, дихальну недостатність, бактеріальну пневмонію.

Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару. Головним у лікуванні всіх форм дифтерії (крім бактеріоносійства) є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки, яка пригнічує дифтерійний токсин у крові.

Попередити розвиток небезпечних ускладнень можна завдяки вакцинації дітей, згідно з Календарем профілактичних щеплень, і ревакцинації дорослих кожні 10 років. Вакцинація комбінованою вакциною для профілактики кашлюку, дифтерії і правця (АКДП) здійснюється у 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.

Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (АДП), наступну у 16 років – анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (АДП-м). Надалі щеплення проводять кожні 10 років. Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету, наявність якого майже ліквідує ризик розвитку тяжких токсичних форм захворювання. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я рівень охоплення щепленнями населення повинен складати 95% всіх вікових груп, що попереджає виникнення спалахів небезпечного захворювання. За 11 місяців 2023 року в Черкаській області провакциновано лише 53,7% дорослого населення, 75% дітей.

Щеплення всіма видами протидифтерійних вакцин є безкоштовними.Всі вакцини безпечні та високоефективні - вони убезпечать всіх від важкого перебігу захворювання.

Зверніться до вашого сімейного лікаря, перевірте свій вакцинальний статус та в разі необхідності вакцинуйтесь!