plag kazbets 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» продовжує здійснювати моніторингові дослідження якості води поверхневих водойм акваторії пляжів, зокрема комунальних пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський - 1» у місті Черкаси, міського пляжу у Ватутіному та 28 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах.

Не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками проби води, відібрані в акваторії місць масового відпочинку на ставах «Осташівський» міста Умань, «Пляж», «Бурлацький» міста Жашків (за кількістю лактозопозитивної кишкової палички).

За санітарно-хімічними показниками відхилень від встановлених нормативів у воді акваторій місць масового відпочинку на воді не виявлено.

У двох пробах ґрунту (пісок) відібраних та досліджених у місці масового відпочинку на ставах «Мегометр» та «Осташівський» міста Умань виявлено відхилення від гігієнічних нормативів за паразитологічними показниками (наявність життєздатних яєць собачих токсокар). За радіологічними показниками відхилень не виявлено.

У пробах води річок Гнилий Тікич, Ірклій, Тясмин, Дніпро ( місця організованого відпочинку у Звенигородці, містах Сміла, Чигирин, Канів, смт Лисянка, смт Драбів, смт Чорнобай, смт Маньківка, смт Катеринопіль) виявлені культури холероподібних НАГ-вібріонів І групи Хейберга, які можуть викликати захворювання на гострі кишкові інфекції.

У зв’язку з такою ситуацією на адресу керівників органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам пляжів та місць організованого відпочинку на воді направлено листи з відповідними рекомендаціями щодо попередження населення про небезпеку купання у зазначених місцях організованого відпочинку та здійснення інших профілактичних заходів.

Черкаський обласний ЦКПХ продовжує моніторингові дослідження об’єктів середовища життєдіяльності (вода водойм, ґрунт, пісок) у місцях рекреаційного використання населення.

Для безпечного відпочинку на пляжах та місцях рекреаційного водокористування фахівці ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» рекомендують:

  • для відпочинку використовувати спеціально відведені і облаштовані місця;
  • мати з собою достатній запас чистої води питної якості;
  • не брати із собою на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • не ковтати воду при купанні, застерегти від цього дітей;
  • не використовувати воду відкритих водоймищ для миття рук, овочів, фруктів, посуду, дитячих іграшок тощо;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, у першу чергу - мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, використовувати антисептики для рук, слідкувати, щоб це робили діти;
  • бажано промивати обличчя та очі після кожного контакту з річковою водою (зокрема, питною водою);
  • після повернення з пляжу необхідно обов’язково помити руки з милом та прийняти душ;
  • дбайливо ставитися до оточуючого середовища: не залишати сміття, залишки їжі тощо.