boli v spuni

Людей різного віку, які проводять за комп’ютером по кілька годин щодня – чи це фахова діяльність, чи розваги, – стає дедалі більше. І щораз частіше професіонали й користувачі усього світу говорять про однакові характерні проблеми із самопочуттям, потік таких скарг на здоров’я збільшується. Деякі з них з’явилися ще в 70-х роках минулого століття, інші стали очевиднимси останніми роками. Сукупність цих розладів отримала назву «комп’ютерний синдром», або синдром «білих комірців», тобто офісних працівників.

Захворювання хребта, розлади нервової системи, головний біль, зниження апетиту, погіршення дихання, кровообігу, зору та травлення... Якщо все це у вас є – ви хворі на «комп`ютерну» хворобу. Слід зауважити, що в нашій країні комп’ютерний синдром не входить до переліку фахових захворювань і в цілому його не лікують, але звернутися до профільних лікарів можна. Наприклад, стосовно очей — до офтальмологів.

Синдром сухого ока

Офтальмологи ще називають цей синдром офісним. Його симптоми: почервоніння, сухість і відчуття піску в очах, Як показали дослідження, при роботі на комп’ютері, а також при читанні людина моргає утричі рідше, ніж зазвичай. У результаті слізна плівка висихає і не встигає відновлюватися. Саме це і слугує причиною виникнення синдрому сухого ока. Якщо запустити хворобу, можна опинитися на операційному столі.

Як уникнути?

Вберегтися від цього захворювання можна, якщо обмежити тривалість носіння контактних лінз. У процесі роботи за комп’ютером (а також при читанні і перегляді телевізора) потрібно намагатися частіше моргати. Не слід терти очі , щоб не посилити подразнення. Допомагає вживання достатньої кількості рідини (до 8-10 склянок на день), а ось зневоднення не можна допускати навіть у незначній мірі. Для полегшення симптомів сухого ока рекомендується регулярно застосовувати краплі штучної сльози.

Синдром зап’ястного каналу

Типове захворювання офісних працівників, інакше це захворювання ще називається тунельним синдромом. Ознаки: оніміння одного з пальців, судоми. Виникає через тривалу роботу з комп’ютерною мишею, яка викликає велике навантаження на серединний нерв. 80% пацієнтів позбавляються від синдрому лише після операції з розтину поперечної зв’язки зап’ястка.

Як уникнути?

Регулярно робіть перерви у роботі, навіть якщо у вас ще нічого не болить. Больові відчуття – ознака того, що займатися профілактикою пізно і час йти до лікаря.

Комп’ютерний варикоз

Це також новий термін, який введено для визначення специфічних захворювань офісних працівників. Від захворювання страждають 10% чоловіків і 25% жінок. При сидячому способі життя варикоз виникає через перетискання вен, особливо від звички сидіти нога на ногу.

Як уникнути?

Щоб уникнути варикозу, потрібно більше рухатися. Допомагають заняття плаванням, бігом, їзда на велосипеді. Протягом робочого дня потрібно регулярно робити перерви, розминати ноги, замість ліфта користуватися сходами. Слід також пити не менше 1,5 літра рідини на день, щоб кров не стала в’язкою і легко рухалася по венах.

Сколіоз і остеохондроз

Відомо, що в сидячому положенні навантаження на хребет значно зростає, а при неправильній позі воно збільшується утричі. Можна уявити, яке навантаження відчуває хребет офісного працівника, що проводить щодня 8 годин у положенні сидячи! Не дивно, що результатом стають викривлення хребта, відкладення солей. За даними лікарів, у більшості людей старше 30 років зустрічаються тріщини міжхребцевих дисків. Величезна кількість годин, проведених за комп’ютером, може спровокувати розвиток шийного остеохондрозу.

Як уникнути?

Слід тримати спину правильно і контролювати положення голови. Не можна застигати надовго в неприродній позі – наприклад, з опущеною або закинутою головою, м’язи дерев’яніють і перетискають судини і нервові закінчення. Частіше вставайте з-за столу, щоб зробити кілька рухів. Походіть, повертаючи плечима. Акуратно нахиляйте голову в сторони. Під час роботи частіше міняйте позу. Важливо, щоб ваші плечі були у природному положенні і не підводилися. Корисно виконувати спеціальні вправи для хребта.

Синдром хронічної втоми

Сьогодні синдром хронічної втоми (СХВ) набуває масштабів масової епідемії. І лідирують за СХВ якраз офісні працівники. Дві третини хворих – жінки, які скаржаться на знемогу після мінімальних зусиль, на постійний біль у суглобах і м’язах, сильну слабкість.

Як уникнути?

Вважається, що це захворювання імунної та нервової систем. В якості профілактики рекомендується висипатися: для цього необхідно спати мінімум вісім годин на добу. Важливо також розмежувати час на роботу і відпочинок. Рекомендуються фізичні навантаження, які мають тонізуючий характер – біг, плавання або аеробіка. Головне завдання – дати мозку відпочити. Допомагає також радикальна зміна обстановки не менше, ніж на місяць.

Пам’ятайте, що турбота про здоров’я – ваш внесок у перемогу!