konakbaeva yurin

На сьогодні в області, як і в Україні, епідситуація з епідемічного паротиту ускладнилася. З початку року на Черкащині зареєстровано 19 випадків цієї хвороби. Про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Рось розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Марина Конакбаєва.

Вона зауважила, що в регіоні триває спалах епідпаротиту, або свинки, серед жителів міста Сміла, Балаклеївської та Кам’янської територіальних громад.

«Зареєстровано 17 випадків захворювання, з яких один дорослий. Основну ж частину захворілих складають діти віком від 10 до 17 років. Усі хворі – не вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень через релігійні погляди членів сім’ї», – зазначила Марина Конакбаєва.

За її словами, фахівцями Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України проведено епідеміологічне розслідування спалаху та здійснено комплекс протиепідемічних заходів щодо його локалізації, а також організовано необхідні вірусологічні дослідження.

«На сьогодні необхідні заходи щодо ліквідації спалахуепідемічного паротиту тривають. Також наші спеціалісти провели вивчення стану охоплення щепленнями від вакцинокерованих інфекцій у школах № 1 і № 13 міста Сміла та Косарському ліцеї Кам’янської міської ради», – розповіла Марина Конакбаєва.

У прямому ефірі також обговорили основні епідеміологічні особливості свинки та небезпечні ускладнення після перенесеного захворювання.  Увагу слухачів також зосередили на питаннях, із якими хворобами диференціювати свинку та що зробити, аби вберегтися від інфікування.

«Епідемічний паротит належить до вірусних хвороб, тому єдиним способом запобігання його розвитку є вакцинація!», – наголосила Марина Конакбаєва.

Детальніше про небезпечне захворювання – епідемічний паротит, або свинку, слухайте у програмі «Радіодень» за покликанням:  https://on.soundcloud.com/kq2Zw 

Читайте інформацію на наших ресурсах:

- Facebook ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

- Telegram-канал ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»