На Черкащині продовжують реєструвати випадки епідемічного паротиту

Друк
PDF

 parotit hlop

Нещодавно у Кам’янській територіальній громаді зареєстровано спалах епідемічного паротиту в одній родині. Цей випадок епідеміологічно пов'язаний зі спалахом захворювання у м. Сміла та Балаклеївській територіальній громаді, про який Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України інформував раніше.

Цього разу захворіли двоє дітей віком 9 та 14 років і один дорослий. Стан хворих, які перебувають на амбулаторному лікуванні, – середньої тяжкості. Обоє хворих дітей – не щеплені проти епідемічного паротиту через антивакцинальну позицію членів сім’ї.

Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» і лікувальних закладів проведено епідеміологічне розслідування спалаху та комплекс протиепідемічних заходів щодо його локалізації і ліквідації, організовано необхідні вірусологічні дослідження.

Ситуація перебуває на контролі ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» та ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України».

Епідемічний паротит – це інфекція, що має вірусну природу і проявляється хворобливим набряканням однієї або двох привушних залоз. Він є причиною втрати слуху та важкого ураження нервової системи (енцефаліт, менінгіт). Під час інфікування у підлітковому та юнацькому віці у 20-50% випадках вірус вражає яєчка та може стати причиною безпліддя.

Єдиним надійним засобом профілактики епідемічного паротиту є вакцинація.

Докладніше про те, що таке епідемічний паротит, які основні симптоми захворювання та як від нього захиститися, читайте ТУТ.

Читайте інформацію на наших ресурсах:

- Facebook ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

- Telegram-канал ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»