den hvororgo

У Всесвітній день хворого, 11 лютого, люди висловлюють солідарність усім, хто страждає від різних недугів. Цей день покликаний привернути увагу медичних установ, соціальних і політичних структур та окремих громадян до проблем, із якими стикаються хворі люди, до необхідності надання їм якісної медичної, а також матеріальної і моральної допомоги.

У багатьох країнах світу цього дня проходять різні акції та заходи, присвячені темі профілактики хвороб, їх лікування і, звичайно ж, темі здоров'я та здорового способу життя.

Кожна людина може і повинна докласти зусиль, щоб бути здоровою. Чим же слід наповнити своє життя, щоб досягти цього?

Принципи здорового способу життя

- Принцип відповідальності за своє здоров'я: тільки розумне ставлення до здоров'я дозволяє людині на довгі роки зберегти бадьорість, високу працездатність, соціальну активність і досягти довголіття.

Отже, забезпечення здорового способу життя можливе тільки за умови, що людина сама захоче бути здоровою.

- Принцип комплексності: не можна зберігати здоров'я по частинах.

Здоров'я означає узгоджену дію всіх систем організму і особистості, тож зміна в будь-якій із них обов'язково позначиться на здоров'ї в цілому. Тому не варто нехтувати жодною з "частин" єдиного здоров'я.

- Принцип поміркованості означає, що для тренування функціональних систем повинні використовуватися помірні навантаження.

Менші навантаження (психічні, інтелектуальні, фізичні), як правило, не сприяють зростанню резервів організму, а більш значні можуть призвести до перевтоми.

- Принцип раціонального чергування навантаження і відпочинку.

У живому світі життя підтримується за рахунок узгодження періодів активності і спокою. Періодична зміна цих станів властива періоду неспання і сну, прийому їжі, виконанню професійних обов'язків, відпочинку тощо.

Тому, наприклад, після великого обсягу виконаної інтелектуальної роботи має бути спеціально організована фізична праця (за ефектом "активного відпочинку" вона стимулює більш активне відновлення інтелектуального потенціалу) або сон, після ситного обіду – фізичний спокій.

- Принцип "сьогодні і все життя".

Здоров'я не дається людині про запас, воно вимагає постійних і наполегливих зусиль. Відомо, що досягнуті роками результати в загартовуванні практично повністю зникають вже через кілька місяців після припинення загартовування.

- Принцип валеологічної самоосвіти.

Валеологічне навчання і виховання включає в себе вивчення свого організму і своєї особистості, освоєння гігієнічних навичок, знання факторів ризику та вміння реалізувати на практиці весь комплекс засобів і методів забезпечення здорового способу життя.

Людина повинна насамперед стати носієм ідеї здоров'я як основного життєвого пріоритету.

Будьте завжди здорові!

Довідково

Всесвітній день хворого (World Day of the Sick) – 11 лютого, був заснований у 1992 році з ініціативи Папи Римського Іоанна Павла II.

Згідно з легендою, саме цього дня у французькому містечку Лурд багато століть тому відбулося явлення Богоматері. Свята Діва, Лурдська Богоматір, зцілила хворих, ставши таким чином символом рятівниці стражденних.