virus papilom

Причиною появи раку шийки матки у більшості випадків є вірус папіломи людини (ВПЛ). Найефективнішим способом профілактики ВПЛ є щеплення. Захистити себе від ВПЛ за допомогою вакцини можуть і жителі Черкаської області.

Вірус папіломи людини – це вірус із родини папіломавірусів, що має здатність до розмноженняв людському організмі та властивість інфікувати шкіру або слизові оболонки.

Наразі визначено понад 120 типів ВПЛ, кожен із яких ідентифікується за певним номером. Близько 12 з них, включаючи типи 16, 18, 31 та 45, належать до канцерогенних та можуть призводити до ракових захворювань статевих органів як у жінок, так і чоловіків. Близько 70% населення є носіями збудника без жодних його проявів.

Найпоширеніший шлях зараження – статевий. Зазвичай ВПЛ заражаються після першого статевого контакту, причому клінічних проявів захворювання може не бути тривалий час. Інкубаційний період хвороби може тривати кілька років, протягом яких пацієнт може заражатися різними типами вірусу. Тільки після впливу провокуючих факторів (імунодефіцит, переохолодження, стресові ситуації) можна спостерігати ознаки ВПЛ інфекції.

Захворювання може проявлятися такими утвореннями:

1. Генітальні бородавки (гострі кондиломи). Зовні це сосочкоподобні розростання, які за формою нагадують цвітну капусту. Вони мають тілесний або рожевий колір, можуть бути одиничними або множинним. Можуть утворюватися повсюдно, але найчастіше зустрічаються на шкірі та слизовій статевих органів. Вони рідко перетворюються на злоякісні новоутворення, зазвичай не завдають дискомфорту пацієнту.

2. Пласкі кондиломи. Мають характерну будову – не виступають над поверхнею слизової оболонки ураженого органу. Такі утворення можуть перетворюватися на злоякісні.  Зазвичай розташовуються на слизовій оболонці стінок піхви, уретри, шийки матки.

3. Дисплазія. Характеризується розвитком нетипових клітин, які можуть стати причиною розвитку онкологічної патології.

Кожна з форм патології повинна ретельно спостерігатися лікарем і лікуватися відповідно до його рекомендацій.

Для запобігання розвитку ВПЛ використовують наступні методи:

1. Моногамні стосунки – єдиний статевий партнер. Цей метод дозволить убезпечити себе від усіх інфекцій, що передаються статевим шляхом, зокрема ВПЛ.

2. Застосування бар'єрної контрацепції. Це легкий, доступний, але не завжди стовідсотково ефективний метод запобігання інфекції.

3. Періодичні профілактичні огляди. Жінкам необхідно регулярно проходити огляд у гінеколога. Таким чином можна виявити перші ознаки захворювання і вчасно почати його лікування.

4. Найефективнішим та найбільш зручним методом профілактики ВПЛ є вакцинація, яка може проводитися як жінкам, так і чоловікам.

Існують такі вакцини проти ВПЛ:

- Церварикс (бівалентна проти 16 і 18 типу).

- Гардасил (тетравалентна 16, 18, 6, 11 тип).

Захистити себе від цього захворювання мають можливість і жителі нашої області. У лікувальних закладах Черкащини наразі є в наявності вакцина Гардасил, виробництва Нідерланди.

Для отримання щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, педіатра, гінеколога, уролога, імунолога. Вакцинація проти ВПЛ проводиться безкоштовно.

Найбільш ефективне проведення вакцинації до початку статевого життя.  Вакцина Гардасил показана до застосування дівчатам та жінкам віком від 9 до 45 років, а також  хлопчикам та чоловікам віком від 9 до 26 років для запобігання таким захворюванням, як рак шийки матки, вульви, піхви, рак анального каналу, генітальні кондиломи.

Протипоказанням до щеплення є підвищена чутливість до діючих речовин або до будь-якого компонента вакцини.

Читайте інформацію на наших ресурсах:

 - Facebook ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

- Telegram-канал ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»