yakistipovirrya

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров'я України» (далі – Центр) здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, на території житлової забудови в зоні впливу підприємств, вуличних магістралей тощо.

У рамках цієї роботи поточного року спостереження за станом атмосферного повітря проводилось фахівцями у 51 фіксованій точці відбору. Всього відібрано і досліджено понад 3 тис. проб  атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин, зокрема, вміст пилу, діоксиду азоту, діоксиду сірки, формальдегіду, оксиду вуглецю, аміаку, бензину, фенолу, а також проведено 48 досліджень імли у м. Черкаси.

За результатами лабораторно-інструментальних досліджень у 135 (4,4%) пробах виявлено перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій, зокрема, формальдегіду (максимальна концентрація перевищувала гранично допустиму концентрацію в 1,2 раза), оксиду вуглецю та бензину (максимальні концентрації перевищували гранично допустимі концентрації в 1,8 раза). Перевищення вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі  зареєстровані в зоні впливу автошляхів м. Черкаси.

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря з наданням відповідних пропозицій поінформовано місцеві органи влади, керівників причетних підприємств, правоохоронні органи. 

Центр продовжує моніторингові дослідження якості атмосферного повітря в області.