shularenko 2022-12-09

Донедавна територія України вважалася вільною від поліомієліту. На жаль, ми втратили цей статус. Чому це сталося та чим небезпечна відмова від вакцинації проти поліо – про це у програмі «Актуальна розмова» на телеканалі ВІККА розповіла завідувач відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

За словами Ірини Шуляренко, в Україні активізувалася кампанія з імунізації проти поліомієліту. Форсована імунізація розпочалася через виявлені восени минулого року випадки захворювання дітей на поліо у Рівненській та Закарпатській областях.

Лікар-епідеміолог наголошує, що поліомієліт може спричинити невиліковний параліч та смерть. Так, 17-місячна дівчинка з Рівненщини після перенесеного паралітичного поліомієліту позбавлена можливості вести активний спосіб життя і зможе пересуватися тільки за допомогою милиць.

Це вірусне захворювання високозаразне. Поліовіруси потрапляють до організму через немиті руки, брудну воду, харчові продукти. Підступність вірусу полягає в тому, що він передається ще й повітряно-крапельним шляхом.

– Лікування від поліомієліту не існує. Тільки вакцинацією можна запобігти цьому захворюванню, – зазначила Ірина Шуляренко.

Захворіти на поліомієліт можуть усі – і дорослі, і діти. Але найбільш вразлива категорія – це діти. Тому вже в перший рік життя дитини починаються щеплення проти поліомієліту.

– До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін’єкційно у 2 та 4 місяці. У 6 місяців дитина отримує краплі. Також краплі дитина отримує в 1,5 року, 6 років та в 14 років. Таким чином до 14 роківкожна дитина, відповідно до Національного календаря щеплень, повинна отримати шість доз вакцини проти поліомієліту. Кожна доза вакцини посилює захист від вірусу, – сказала лікар-епідеміолог.

Ірина Шуляренко наголошує, що персональна відповідальність за здоров’я дітей покладається на батьків та керівників закладів освіти і закликає черкащан захистити себе та своїх близьких від смертельно небезпечної хвороби профілактичними щепленнями. Для цього необхідно звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Вакцини проти поліомієліту доступні та безоплатні.

Більше про небезпеку відмови від вакцинації проти поліомієліту дивіться за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=VUJQmuMvoeQ