vakc covid 19

Сьогодні у країні продовжується пандемія COVID-19. Майже 10% хворих – це діти. Найбільш ефективний засіб запобігти цьому захворюванню – вакцинація. Щеплення проводяться дітям від 5 до 17 років.

Для вакцинації дітей від 5 до 11 років використовується педіатрична форма вакцини проти COVID-19 COMIRNATY від Pfizer/BioNTech. Вакцина вводиться внутрішньом’язово в дельтоподібний м’яз плеча у кількості 0,2 мл. Первинний курс складається з двох доз,які вводяться з інтервалом 21-28 днів. Пріоритет надається дітям із наявними факторами ризику госпіталізації та смерті, супутніми захворюваннями, імунодефіцитними станами.

Для дітей віком від 12 років також використовується вакцина Comirnaty від Pfizer/BioNTech за схемою введення 2 доз (0,3 мл) з інтервалом між першою та другою дозами 21-28 діб (3-4 тижні). В умовах зростання захворюваності на SARS-CoV-2 серед дітей рекомендовано проводити вакцинацію осіб віком від 12 до 17 років незалежно від приналежності до групи ризику.

Протипоказаннями для введення вакцини є випадки анафілактичної реакції до будь-якого компоненту вакцини. Діти з анафілаксією, яка виникла після першої дози COMIRNATY, не повинні отримувати наступні дози цієї вакцини. Також слід відкласти вакцинацію дітей, які хворіють на гострі хвороби, що супроводжуються лихоманкою (температура тіла понад 38,5˚С) або гострі інфекційні хвороби, включно з інфекцією, викликаною SARS-CoV-2, до одужання від хвороби.

На введення вакцини можливий розвиток побічних реакцій. Найчастіше реєструються: біль у місці ін’єкції, набряк і почервоніння, головний біль, артралгія, міальгія, лихоманка (частіше після другої дози). Усі прояви зникають протягом 1-2 днів.

Планова вакцинація проти інших інфекційних хвороб проводиться з інтервалом у 14 днів з вакцинацією проти COVID-19. Вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з неживою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки або з будь-яким часовим проміжком.

Схема вакцинації є гомологічною. Для завершення курсу вакцинації дітей слід використовувати ту саму вакцину, тобто COMIRNATY.

Вакцина проти COVID-19 COMIRNATY ввійшла до переліку вакцин, які схвалені ВООЗ, пройшли клінічні дослідження у дітей, є безпечними та ефективними для профілактики COVID-19 у дітей від 5 років.