Одним із провідних факторів продуктивного навчання та ефективного засвоєння знань є здоров’я, як учнів, так і вчителів.

Будь-яка дитина перед зарахуванням до школи повинна пройти комплексний медичний огляд, включаючи вузьких спеціалістів.

Перед зарахуванням батьки мають надати медичному працівнику школи дві довідки:

  • форма № 086–1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду»;
  • форма № 063/о «Карта профілактичних щеплень».

Порядок проведення обов’язкових профілактичних щеплень та їхні оптимальні строки закріплені Національним календарем профілактичних щеплень.

Діти, які переходять до наступного навчального класу, обов’язково мають проходити медичний профілактичний огляд у свого сімейного лікаря або педіатра раз на рік до досягнення повноліття. Робити це можна незалежно від дати початку навчального року.

Вагомою складовою індивідуального та громадського здоров’я є вакцинопрофілактика. Багато інфекційних захворювань можна попередити шляхом проведення профілактичних щеплень. Особливу актуальність це питання набуває під час війни, коли ризик виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань суттєво зростає.

Відповідно до Національного календаря в Україні обов’язковими є щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу. Діти, які не пройшли щеплення згідно календаря не можуть бути допущені до навчального закладу.

Не повинні нехтувати своїм здоров’я і вчителі. Вони мають проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди.

Обов'язковий профілактичний медичний огляд передбачає:

  • загальне обстеження лікарями-спеціалістами (терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог та інші (за потреби); 
  • лабораторне обстеження;
  • функціональне обстеження.

Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов'язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюються від роботи.

Сьогодні профілактичні медичні огляди та вакцинація є одними із найбільш ефективних способів зберегти своє здоров’я та здоров’я оточуючих, попередити та своєчасно виявити захворювання.