Відповіді на актуальні питання щодо COVID-19

Друк
PDF

Відповіді на актуальні питання щодо COVID-19

✅ Коли робити тест на COVID-19?
✅ Чи треба підтверджувати результат експрес-тесту методом ПЛР?
✅ Скільки має тривати самоізоляція?
✅ Чи треба після завершення самоізоляції робити тест на COVID-19?

На ці та інші питання надав відповіді сьогодні під час брифінгу заступник Міністра охорони здоров'я - Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

▶️ Щодо першого. То тестування на COVID-19 варто робити при будь-яких симптомах вірусного захворювання. Тобто кашель, нежить, біль у горлі, температура – це вже підстава для того, щоб зробити тест на коронавірус. Направлення на безоплатне тестування можна отримати у вашого сімейного лікаря.

▶️ Для встановлення діагнозу “COVID-19” достатньо і результату експрес-тесту на антиген. Проте йдеться лише про ті випадки, коли у людини вже є симптоми вірусного захворювання чи коронавірусу.

▶️ Інакше кажучи, якщо у людини є симптоми ГРВІ а результат експрес-тестування виявився позитивним, то підтверджувати його ПЛР-тестом не потрібно.

▶️ Якщо у людини є симптоми вірусного захворювання, а результат експрес-тесту на антиген виявився негативним, то такий пацієнт може бути додатково протестований методом ПЛР.

✅ З приводу самоізоляції. То у людини із підтвердженим COVID-19, вона має тривати щонайменше 10 днів. Якщо з 10 дня після появи симптомів протягом трьох днів симптоми відсутні, то самоізоляцію можна завершувати.

✅ Разом з тим, якщо пацієнт не має симптомів хвороби, а результат тестування виявився позитивним, то самоізоляцію варто завершувати із дотриманням тієї ж норми: якщо від 10 дня протягом трьох днів відсутні симптоми.

✅ Проте, якщо вирішили раніше зробити ПЛР-тест і отримали негативний результат, то самоізоляцію можна завершувати.

❕ Але варто пам’ятати, що таке тестування не можна проходити раніше, ніж через 10 днів від дати проведення першого тесту.

Після завершення терміну самоізоляції додатково робити тест на COVID-19 не потрібно, але за умови, що всі терміни самоізоляції були дотримані.

Слідкуйте за здоров’ям та залишайтесь вдома, якщо маєте симптоми вірусного захворювання!