Поліомієліт. Як захистити свою дитину?

Друк
PDF

Поліомієліт – інфекційне захворювання, спричинене поліовірусами. Клінічна картина захворювання варіює від неспецифічних симптомів до млявих паралічів із можливою наступною пожиттєвою інвалідністю. Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. В організм людини вірус потрапляє через рот з водою або їжею, які були забруднені фекаліями зараженої особи. Можливий і повітряно-краплинний шлях передачі, який переважає в разі високого рівня санітарно-гігієнічних умов. Однак у більшості випадків спостерігається змішаний шлях передачі.

Кожен 200-ий інфікований поліовірусом залишається паралізованим на все життя. Серед тих, кого було паралізовано, 5%-10% помирають внаслідок ураження вірусом м'язів, що забезпечують дихання.

Ліків проти поліомієліту НЕ ІСНУЄ! Єдиним ефективним захистом є ВАКЦИНАЦІЯ.

Людство пройшло тяжкий шлях по створенню надійних і безпечних імунобіологічних препаратів. Згідно національного Календаря щеплень для повноцінного захисту від поліомієліту дитина повинна отримати щеплення у віці 2, 4, 6 місяців. Ревакцинація проводиться дітям у 18 місяців, 6 та 14 років. Перші два щеплення робляться інактивованою (вбитою) вакциною, а решта – оральною (живою) поліомієлітною вакциною. Повний курс щеплень дає практично пожиттєвий імунітет.                                                                                                                       

Мета імунізації – ліквідація поліомієліту на планеті. При охопленні щепленнями проти інфекції дитячого населення в 95% – циркуляція небезпечного збудника припиняється. Низький рівень охоплення щепленнями дітей, який спостерігається останнім часом в Україні, створює умови для розповсюдження поліовірусів. Так за 11 місяців 2021 року в Черкаській області рівень охоплення щепленнями від поліомієліту дітей до 1 року становить - 87,2 % , 18-ти місячних дітей - 87,4%, 6 років - 81,2 %, 14 років - 83,5%, що є недостатнім і не досягає рекомендованим 87,1 %.

Вакцинація від поліомієліту є безкоштовною і здійснюється в рамках державних медичних гарантій. Вакцини від поліомієліту в Україні зареєстровані, безпечні і високоефективні.

Захистіть свою дитину і себе від небезпечної інфекції! Зробіть щеплення!