Прихована небезпека цвілі

Друк
PDF

087 

Цвіль – різноманітні гриби, які можуть рости непоміченими протягом багатьох років всередині будинків та підживлюватись вологими умовами.

Тобто цвіль росте там, де є вологе повітря.

Більшість видів цвілі не завдає шкоди, але у великих кількостях може створювати несприятливі умови для проживання та здоров’я людей.

Цвільруйнує будівельний та оздоблювальний матеріали, змушуючи все частіше проводити ремонти, а іноді і перебудову будівель.

Ідеальними умовами для розмноження цвілі є підвищена вологість (вище 95%) і температура повітря близько 20 ° С. У таких умовах спори цвілі починають швидко розвиватися, сприяючи появі видимих вогнищ цвілі.

Найчастіше ріст цвілі відбувається на підвіконнях, стінах, шафах, у підвалах та просторах між гіпсокартоном, ванних кімнатах та кухнях через використання води та відсутність належної вентиляції.

Деякі з найбільш небезпечних видів цвілі невидимі, знаходяться в повітрі та залишаються непоміченими, тим самим збільшуючи час впливу, викликаючи проблеми зі здоров’ям.

Небезпека цвілі полягає в тому, що вона алергенна і токсична. Колонії цвілевих грибів виробляють отруйні токсини – афлатоксини, які, потрапляючи в організм, здатні там накопичуватися і з часом викликати онкологічні захворювання печінки. Наша печінка здатна переробляти певну кількість афлатоксинів без шкоди для себе, але якщо кількість колоній цвілевих грибів перевищує нормальну кількість, організм перестає справлятися, починається повільне її ураження.

Крім того, цвіль, вдихувана з повітрям, здатна осідати на легенях і бронхах, викликаючи такі захворювання як нежить, бронхіти, кашель, ангіна, головні болі, різні алергії. Потрапляючи в організм з їжею, цвіль може стати причиною різних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Для виявлення цвілі іноді достатньо візуального огляду будинку чи робочого місця. Наш ніс також може дати першу ознаку того, що є проблема.

З метою ідентифікації грибків цвілі можна провести аналіз повітря та змивів з поверхні стін.

Знищення грибків необхідно проводити із застосуванням сертифікованих препаратів. При цьому слід дотримуватись вказаних в інструкції правил безпеки, зокрема:

  • проводити обробку в добре провітрюваному приміщенні;
  • надягати маску та рукавички;
  • працювати в закритому одязі;
  • перед початком роботи винести кімнатні рослини і всі можливі меблі, а предмети, що залишилися, накрити щільною тканиною.

Між моментом завершення обробки та початком перебування у приміщенні повинно пройти не менше доби.

Для усунення вологості, яка провокує виникнення цвілі, необхідно:

  • регулярно провітрювати кімнату, особливо ванну та кухню;
  • стежити за справністю каналізації, вчасно ремонтувати несправні крани;
  • встановити систему вентиляції в кухні та ванній кімнаті;
  • опалювати приміщення, не допускаючи переохолодження стін;
  • двері у ванну кімнату та кухню залишати відкритими;
  • залишати трохи простору між меблями та стінами для циркуляції повітря;
  • під час ремонту використовувати вологостійкі матеріали;
  • у вологі пори року вмикайте обігрівачі та просушуйте килими, подушки, штори які знаходяться у кімнатах;
  • кімнатним квітам не лийте більше води, ніж вони вимагають.

Тільки так ви будете впевнені, що напасть не повернеться і не отруюватиме вам організм.