28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом

Друк
PDF

Щорічно 28 липня у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day). Датою для його заснування став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B. Перший подібний День був проведений в 2008 році за ініціативою Міжнародного альянсу по боротьбі з гепатитом. У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) внесла цю дату в свій календар, таким чином Всесвітній день боротьби з гепатитом отримав офіційний статус.

Заходи, що організує ВООЗ з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом 2018 р. проходять під гаслом “Діагностувати і лікувати гепатит”. Акції та заходи ВООЗ спрямовані на досягнення наступних цілей глобального, регіонального і державного рівня:

- Сприяння більш масштабному наданню послуг з профілактики, діагностики та лікування гепатиту, а також догляду за хворими, приділяючи особливу увагу широкому розповсюдженню діагностичних і лікувальних рекомендацій ВООЗ;

- Демонстрація передових методів роботи і сприяння досягненню загального охоплення послугами охорони здоров’я по боротьбі з гепатитом;

- Зміцнення партнерств і збільшення фінансування боротьби проти вірусного гепатиту.

Вірусні гепатити B і C є серйозною проблемою для охорони здоров’я, щ остосується 325 мільйонів чоловік у всьомусвіті. Вони є базовою причиною раку печінки, від яког ощорічно вмирає 1,34 мільйона чоловік.

Гепатити B і C – хронічні інфекції, які можуть протікати безсимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум 60% випадків раку печінки пов’язані з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусів гепатиту В і С. Недостатнє охоплення тестуванням і лікуванням – найсерйозніша прогалина, яку необхідно ліквідувати для досягнення до 2030 р. глобальних цілей по елімінації гепатиту.

Вірусний гепатит не локалізований в одному місці, і не виявляється тільки у певної категорії людей. Це справді глобальна епідемія, що торкається мільйони людей, навіть без їх відома. Необізнаність та обмежений доступ до служб по лікуванню гепатиту в глобальних масштабах означає, що більшість людей, як потребують лікування, не отримують його. В даний час 90% людей, що мають гепатит В, і 80% людей, щомають гепатит С, не знають про своє захворювання. Існує реальна можливість розвитку в якийсь час їх життя смертельного захворювання печінки, а в деяких випадках – неусвідомленого інфікування інших осіб.

Більше 90% людей з гепатитом С можуть бути повністю вилікувані від вірусу протягом 3-6 місяців.

За допомогою належноголікування гепатиту В і С можна запобігти розвитку основних ускладнень хронічної хвороби печінки, що становлять загрозу життю, таких як цироз і рак печінки. При наявності ефективних вакцин і методів лікування гепатиту В і гепатиту С можливо елімінувати вірусний гепатит, однак необхідні значна обізнаність і більш широке розуміння цього захворювання та пов’язаних з ним ризиків, а також доступ до менш дорогих методів діагностики і лікування.

До речі, у Всесвітнього дня боротьби з гепатитом є і свій символ – «Три мудрі мавпи» – і відповідний девіз – «нічого не бачу, нічого не чую, нічого не скажу», як показник ставлення сучасного суспільства до проблеми гепатиту – тобто її ігнорування. Тому проведення цього Дня має на меті, перш за все, привернення уваги широкої громадськості і фахівців до зазначеної проблеми, підвищення зацікавленості громадян кожної країни в проведенні профілактичних заходів. Застосування гігієнічних знань на практиці кожною людиною, визнання важливості імунопрофілактикигепатитів А і В, а також участь в проведенні щеплювальних кампаній дозволить зберегти здоров’я населення не тільки кожної окремої країни, а й населення планети в цілому.

Захворюваність на гострі віруснігепатити А, В та С є однією з актуальних медичних і соціальних проблем в Україні. Широка розповсюдженість та висока хронізація цих інфекційнихзахворювань визначають необхідність кожному з громадян осмислити свою поведінку для убезпечення від ризиків серйознихзахворювань, використання можливостей профілактики методами імунізації, ведення здорового способу життя.